piątek, 4 marca 2016

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Dziś zapraszam na naprawdę przepyszne, chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Słodkie, ale takie w sam raz, przy tym delikatnie kwaskowe. Będą doskonałą przekąską zarówno w pracy, jak i szkole :) Ostatnio coraz częściej szukam choć odrobinę zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych słodkości. Nie zmienia to faktu, że nadal lubimy wypieki z czekoladą, śmietaną, czy różnymi kremami, ale świadomość, że można zjeść coś słodkiego, a przy tym mniej kalorycznego i po prostu zdrowszego sprawia, że mamy mniejsze wyrzuty sumienia :D Głównym składnikiem moich ciasteczek są pełne błonnika otręby owsiane oraz duża ilość drobno posiekanej żurawiny. Jeśli nie macie otrębów, możecie wykorzystać płatki owsiane, ale należy je uprzednio trochę rozdrobnić. Do tego niewielka ilość mąki pszennej, jajo, trzcinowy cukier, masło i gotowe :) Prosto, smacznie i niedrogo. Gorąco polecam!

więcej

środa, 2 marca 2016

Tortilla z kurczakiem i warzywami z dipem czosnkowym

Na przekór pogodzie jaką mamy za oknem, dziś danie lekkie i wiosenne (w końcu już marzec!): podsmażone kawałki piersi kurczaka z warzywami i czosnkowym dipem zawinięte w placki tortilli. Ja użyłam pomidorów i mixu sałat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić jeszcze np. ogórka, czy paprykę. Wykorzystajcie to, co akurat macie pod ręką :) Większość z Was na pewno nie raz miała okazję jeść takie danie, ale czy próbowaliście już zrobić tortillę w domu? Jeśli nie, to teraz macie okazję :) Ja zrobiłam placki pszenno-kukurydziane. Oczywiście zabiegani mogą skorzystać z „gotowców”, jednak zachęcam do zrobienia ich własnoręcznie. Są dość proste do wykonania, a przede wszystkim nie zawierają żadnych sztucznych „polepszaczy”.

więcej

poniedziałek, 29 lutego 2016

Orientalna sałatka z ryżem i tuńczykiem

Tą pyszną sałatką, którą wymyślił mój mąż, zajadaliśmy się przez cały weekend (została powtórzona 2 razy). Jest przepyszna i bardzo oryginalna. Wyjątkowego, świeżego oraz orientalnego posmaku nadaje jej marynowany, różowy imbir w słodko-octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo przypraw: sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Bardzo ważne przy przygotowywaniu tej sałatki jest to, aby wszystkie składniki bardzo drobno posiekać, by były podobnej wielkości. Jeśli chcecie możecie także wszystkie zmiksować na jednolitą masę i pyszna pasta do pieczywa gotowa :)

więcej

piątek, 26 lutego 2016

Zebra

Kiedyś bardzo często pieczona w moim rodzinnym domu. Jako mała dziewczynka uwielbiałam wylewać białą i ciemną masę do tortownicy i patrzeć, jak obie układają się w koła :) Zebra jest ciastem bardzo smacznym, prostym i tanim. Jednak przede wszystkim kojarzona jest z robiącym wrażenie wyglądem :) Idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, dlatego świetnie nadaje się dla osób początkujących. Potrzeba jedynie odrobinki cierpliwości przy nakładaniu na siebie mas, jeśli chcecie otrzymać gęste i efektowne paski (ja nakładałam łyżkę masy ciemnej na łyżkę masy jasnej). Jeżeli jednak nie jesteście aż tak precyzyjni, możecie nakładać po 2-4 łyżki masy na zmianę, co przyspieszy cały proces. Kto nie miał jeszcze okazji upiec zebry własnoręcznie, temu polecam mój rodzinny, sprawdzony przepis :)

więcej

środa, 24 lutego 2016

Fasolka po bretońsku

Jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest to potrawa najszybsza. Jednak smak wynagradza wszystko :) Z podanych składników uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)

więcej

poniedziałek, 22 lutego 2016

Galaretki pomarańczowo-mandarynkowe

Przepis prosty jak drut. Zaledwie 2 składniki i mamy pyszne, zdrowe, owocowe galaretki :) Wystarczy tylko świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mandarynek, trochę żelatyny i gotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym sposobem na przemycenie dzieciom witamin, bo które z nich odmówi takiego deserku? Wspomnę tylko, że sami zdążyliśmy zjeść tylko 4 sztuki, resztę zjadła nasza córka :D

więcej

poniedziałek, 22 lutego 2016

Sałatka z serka wiejskiego (wersja nr 2)

Ta sałatka jest ulepszoną wersją sałatki z groszkiem, ogórkiem i koperkiem :) Mój mąż wzbogacił ją o kilka dodatkowych składników: czerwoną paprykę, szynkę, kiełki rzodkiewki, ocet balsamiczny, a ogórek małosolny zastąpiony został kiszonym. Muszę przyznać (jak zwykle zresztą), że sałatka wyszła mu perfekcyjnie! Ten, kto próbował wersji poprzedniej (podstawowej) na pewno nie zawiedzie się na smaku TEJ sałatki :) Koniecznie musicie spróbować. Polecam!

więcej

piątek, 19 lutego 2016

Panna cotta z wiśniowym sosem

Tak jak zapowiadałam dziś prezentuję deser z wykorzystaniem sosu wiśniowego: klasyczna włoska panna cotta pachnąca wanilią. Śnieżnobiała śmietanka nie tylko wizualnie świetnie komponuje się z wiśniami, ale także wspaniale smakuje. Dodatkowo jest bardzo łatwa w wykonaniu. Śmietanę podgrzewamy z laską wanilii i cukrem, dodajemy żelatynę, rozlewamy do przygotowanych naczynek i odstawiamy do stężenia. Potem dekorujemy sosem z wiśni i już możemy delektować się wspaniałym deserem. Jeśli więc szukacie pysznego i prostego, ale też efektownego deseru, to panna cotta z wiśniowym sosem będzie idealna :)

więcej

czwartek, 18 lutego 2016

Sos wiśniowy

Lekko gęsty, z całymi owocami, lśniący, kwaskowy i pyszny… po prostu :) Znakomity dodatek do wielu deserów: bitej śmietany, czekoladowych musów, lodów, ciast, bezowych tortów… Zastosowań jak sami widzicie wiele. Ze względu na porę roku użyłam wiśni mrożonych (drylowanych), w sezonie polecam świeże owoce :) Przygotowałam ten sos do konkretnego deseru. Jakiego? Tego dowiecie się w następnym wpisie :)

więcej

wtorek, 16 lutego 2016

Placek po węgiersku

Jedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża :) Praktycznie za każdym razem, gdy będąc gdzieś na wakacjach idziemy na obiad, a w menu jest „placek po węgiersku” zawsze musi go zamówić, a potem i tak słyszę, że ten który robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę. Bardzo przypadł nam do gustu i od tej pory za każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy” coś od siebie). Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić placków po węgiersku w domu to gorąco Was do tego zachęcam :)

więcej

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl