piątek, 28 października 2016

Cytrynowe pajączki na Halloween

Za kilka dni Halloween. Jako, że to święto chyba największą frajdę sprawia dzieciom, postanowiłam upiec dla mojej córeczki adekwatne do okazji ciasteczka-pajączki :) Do ich wykonania nie potrzeba wcale specjalnej formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków to gotowe, cukrowe ozdóbki, które kupiłam jakiś czas temu i wreszcie nadarzyła się okazja na ich użycie :) Ciasteczka są bardzo smaczne, a dodatkowo wywołują zachwyt i uśmiech na dziecięcej buzi, a to najlepsza rekomendacja :)

więcej

wtorek, 18 października 2016

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Jesienna chandra może dopaść absolutnie każdego, a wtedy tylko od nas zależy, czy szybko ją przegonimy, czy też zostanie z nami na dłużej. Zatem jak poprawić swoje samopoczucie? Sposobów jest wiele, jednak obojętnie co wybierzecie, kawałek smakowitego drożdżowego ciasta z wiśniami i chrupiącą, słodką kruszonką pomoże przegonić wszelkie smutki w kąt! Do ciasta użyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają się do bezpośredniego spożycia (wykręcający w charakterystycznym grymasie usta smak) to z kolei rewelacyjnie sprawdzają się w wypiekach oraz przetworach :) Nie znam absolutnie nikogo, kto nie poczułby się chociaż odrobinkę lepiej po zjedzeniu czegoś tak smacznego. Pełnia szczęścia od pierwszego kawałeczka gwarantowana! :)

więcej

piątek, 7 października 2016

Zupa grochowa

W moim domu trochę zapomniana, ale niezmiennie pyszna :) Ostatnio naszła mnie ochota na tą smaczną zupkę, której nie jadłam od… hmmm… no kilku lat na pewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku (tzw. grochówka wojskowa). To tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do konkretów: grochówka, którą ugotowałam obłędnie wręcz pachniała wędzonym boczkiem i majerankiem, w smaku wyczuwalna była też nuta czosnku i cebulki. Gęsta za sprawą rozgotowanego grochu, bardzo energetyczna, z dnia na dzień coraz smaczniejsza. W chłodne, jesienne dni, kiedy temperatura oscyluje w granicach kilku kresek powyżej zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :)

więcej

niedziela, 2 października 2016

Kwiaty cukinii smażone w cieście naleśnikowym

Kwiaty cukinii są jednymi z wdzięczniejszych okazów kwiatów jadalnych oraz dających spore możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Można je smażyć, nadziewać, jeść na surowo (np. w sałatce). Dziś chciałam pokazać najprostszy i najszybszy sposób ich wykorzystania i skonsumowania, a tym samym zachęcić wszystkich tych, którzy jeszcze nie próbowali. A wierzcie mi: naprawdę warto. Sama przyznaję się, że pomimo faktu, iż niezmiennie od wielu lat cukinię sadzi na działce moja mama, i choć od dłuższego już czasu wiedziałam, że kwiaty tego warzywa są jadalne, dopiero teraz zdobyłam się na to, by wreszcie je spożytkować. Kwiaty cukinii mają bardzo delikatny smak. Po usmażeniu zachowują swój kształt, są lekko chrupiące, a przy tym wilgotne. Przy okazji nadmienię, że cukiniowe kwiaty występują w wersji męskiej i żeńskiej. Żeńskie kwiaty to te, które mają małą zawiązkę cukinii, z kolei kwiaty męskie to jedynie sam kwiat z łodyżką (i to je najlepiej wykorzystać do smażenia: wygodnie można trzymać łodygę, a przy tym nie wykorzystujemy kwiatów, z których wyrosną cukinie choć rzecz jasna można to zrobić :) Być może pojawią się pytania typu: no dobrze, ale ja nie mam działki, więc skąd mam wytrzasnąć te kwiaty? Odpowiedź jest jedna: trzeba się troszkę naszukać ;) Warto popytać w zaprzyjaźnionych gospodarstwach rolnych lub na bazarkach słynących z dużego wyboru różnorodnego asortymentu (polecam np. ursynowski „Bazarek na Dołku”). Z pomocą w szukaniu przyjdzie Wam także Internet :) Sezon na kwiaty cukinii trwa mniej więcej od maja nawet do października (o ile nie ma jeszcze przymrozków), zatem możliwe, że zdążycie wypróbować poniższy przepis jeszcze w tym roku. Do czego Was serdecznie namawiam :)

więcej

sobota, 24 września 2016

Ciasto cynamonowe z cukinią

Ciasto idealne do popołudniowej, niedzielnej herbatki :) Wilgotne, mocno cynamonowe, polane cytrynowym lukrem. Jego piękny zapach rozsiewa się w całym domu już podczas pieczenia i pozostaje w nim do ostatniego okruszka :D Główny składnik to starta na tarce cukinia, której nie wyczujecie w smaku, natomiast sprawi ona, że ciasto pozostanie długo świeże. Ciasto inspirowane przepisem ze strony www.diamant.pl, jednak zmieniłam część składników i proporcje.

więcej

środa, 21 września 2016

Sałatka bankietowa z winogronami

Ta sałatka to kolejny cudowny w swojej prostocie efekt „czyszczenia lodówki” przez mojego małżonka. Choć za każdym razem potrafi stworzyć coś pysznego z niczego, to TA sałatka po prostu podbiła moje serce (a może raczej kubki smakowe ;) i nie mogłam nie podzielić się z Wami przepisem :) Sałatka bankietowa (jak nazwał ją mój mąż) jak samo określenie wskazuje nadaje się na wszelkiego typu imprezy ze znajomymi czy rodzinne spotkania, a dzięki temu, że nie jest skomplikowana i nie wymaga wymyślnych składników możecie ją przygotować także na kolację dnia powszedniego :) Dodatek słodkich, soczystych winogron może w tym zestawieniu trochę zaskoczyć, ale to właśnie te owoce sprawiają, że sałatka po prostu… wymiata! :)

więcej

czwartek, 15 września 2016

Kasza jaglana z cukinią i pomidorami

Dojrzałe, słodkie pomidory, które o tej porze roku smakują najlepiej w połączeniu z cukinią (z własnego ogródka) oraz dodatkami tworzą pyszną, warzywną potrawkę, która świetnie współgra ze smakiem jaglanej kaszy. Zdrowe, proste, bezmięsne danie, które możecie przygotować na lekki obiad lub kolację.

więcej

czwartek, 8 września 2016

Waniliowy pudding ryżowy z sosem jeżynowym

Witajcie we wrześniu! Dziś chciałam zaproponować Wam szybciutki deserek, taką małą wariację na temat klasycznego ryżu na mleku :) Zapewniam, że pokochają go zarówno dzieci, jak i dorośli, a także wielbiciele ryżowych puddingów typu Riso lub Belriso. Jednak od dziś ani myślę kupować „gotowce” w sklepie. Mój deser jest banalnie łatwy do zrobienia, a przy tym wcale a wcale nie ustępuje smakowi kupnych puddingów. Mała chwila przyjemności, która naprawdę cieszy podniebienie… Nic nie stoi też na przeszkodzie, by zamiast zwykłego mleka użyć mleka roślinnego podobnie zresztą jeśli chodzi o śmietanę (jak najbardziej może być roślinna). Ryż możecie zaserwować z dowolnym owocowym sosem. Ja użyłam jeżyn (mrożonych), ale sprawdzą się tu także: jagody, maliny, borówki, truskawki, wiśnie, czy np. morele. Możliwości jest wiele, a więc nie traćcie czasu i poszukajcie swojego ulubionego smakowego połączenia :)

więcej

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Cukinia curry

Sezon na cukinię trwa, a więc dziś prezentuję jak można przetworzyć to pyszne warzywo, aby cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam!

więcej

czwartek, 28 lipca 2016

Sernik jagodowy

Kwintesencja lata. Ma w sobie wszystkie cechy, które powinien mieć deser idealny na gorące, letnie popołudnia: ekstremalnie jagodowy o zniewalającym smaku i zapachu owoców, lekki, pyszny, schłodzony, o zrównoważonym smaku (nie za słodki), z pyszną śmietanową polewą, a do tego prosty w przygotowaniu :) Czy trzeba czegoś więcej? Ok, przyznaje ma jedną wadę: znika zbyt szybko :) Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".

więcej

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl