Mini-torciki z kremem śmietanowo-truskawkowym

 

To ostatni w tym roku przepis z wykorzystaniem świeżych truskawek. Lecz jak to zwykle bywa na zakończenie powinno pojawić się coś wyjątkowego. I takie są właśnie te urocze, bladoróżowe mini-torciki. Delikatne, miękkie blaty biszkoptu przekładane kremem śmietanowym z dodatkiem zmiksowanych truskawek. Doskonale sprawdzą się jako małe wersje dużego, tradycyjnego tortu urodzinowego, ale nie tylko… Przepis (zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z gazety „Sól i pieprz” (wydanie czerwiec-lipiec 2015 r.)

Składniki (na 6 sztuk):

Biszkopt:

6 dużych jajek

150 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

125 g mąki pszennej

1 łyżka roztopionego masła

szczypta soli

 

Krem śmietanowo-truskawkowy:

1 białko

50 g cukru

250 ml śmietanki 36% (lub 30%)

20 g cukru waniliowego

200 g truskawek zmiksowanych

1 łyżeczka cukru

6 truskawek (do dekoracji)

 

Wykonanie:

Biszkopt:
Jajka z cukrem, szczyptą soli i ekstraktem z wanilii miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę i masło.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 23x30 cm i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach.
Biszkopt studzimy, wyjmujemy z formy i wykrawamy 12 kółek (np. za pomocą szklanki o średnicy ok. 10 cm). Każde z wyciętych kółeczek przekrawamy na pół.

Krem śmietanowo-truskawkowy:
Białko wraz z cukrem ubijamy ok. 5 minut w kąpieli wodnej (miska z białkiem postawiona na garnku z niewielką ilością gotującej się wody). Zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta, sztywna piana.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy.
Truskawki miksujemy w blenderze. Przekładamy je na sitko i kilkukrotnie, delikatnie potrząsając pozbywamy się nadmiaru soku. Następnie przekładamy je do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy.
Truskawki dodajemy do ubitej śmietany. Mieszamy bardzo delikatnie.
Krem rozsmarowujemy na biszkoptowych krążkach, składając torciki (po 4 blaty na jedną sztukę). Boki i wierzch mini-torcików smarujemy pozostałą masą.
Torciki wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy odłożonymi truskawkami.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl