Chatka serowa z truskawkami i polewą czekoladową

 

Na pewno kojarzycie bardzo popularną odmianę sernika na zimno, a mianowicie „Chatka Baby Jagi”, znaną również jako „Chatka Puchatka”? Jeśli tak, to powinna się Wam spodobać moja wariacja na ten temat: chatka serowa z truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej ten pyszny sernik jest podany (trójkąty z truskawką-niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :)

Składniki:

800 g twarogu sernikowego

180 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny (czubate)

1 laska wanilii

kilkanaście sztuk truskawek

24 herbatniki

 

Polewa czekoladowa:

100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%)

100 g czekolady mlecznej

3-5 łyżek mleka

 

Wykonanie:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy.
Twaróg sernikowy ucieramy wraz z cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii na puszystą masę.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy do niej ok. 3 łyżek masy serowej i mieszamy, aż żelatyna i twaróg się połączą. Rozrobiony płyn żelatynowy dolewamy (cały czas mieszając) do masy serowej.
Na blacie rozkładamy arkusz folii aluminiowej. Układamy na nim 3 rządki po 8 herbatników. Na ciastka wykładamy 2/3 masy serowej. Pośrodku, układamy na niej rządek truskawek (jedna za drugą). Na owoce wykładamy pozostałą masę serową i wyrównujemy jej powierzchnię, delikatnie formując kształt stożka.
Przy pomocy folii aluminiowej podnosimy ku górze po 1 rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników.
Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną).
Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek mleka, aby powstała gęsta, błyszcząca, czekoladowa polewa.
Polewę odstawiamy, aby lekko przestygła (ale nie zastygła). Półpłynną czekoladą smarujemy ciasto (najlepiej robić to przy pomocy pędzelka).
Chatkę wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl