Sernik na zimno z czarną porzeczką

 

Nadeszły długo zapowiadane upały. Dziś nawet przez myśl mi nie przeszło, aby włączyć piekarnik, ale by zaspokoić apetyt na coś słodkiego postanowiłam zrobić sernik. Oczywiście na zimno :) Spód zrobiłam z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem masła. Serniczek jest lekki, orzeźwiający, dwuwarstwowy z dodatkiem pysznej czarnej porzeczki, która już zaczęła pojawiać się na bazarkach :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Spróbujcie sami, jak wspaniale smakuje!

Składniki:

Na spód:

140 g  maślanych ciasteczek

60 g masła

 

Masa serowa:

700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)

1 łyżka soku z cytryny

125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego

200 g cukru

2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody)

250 g czarnej porzeczki

120 g cukru (do warstwy porzeczkowej)

 

Wykonanie:

Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszamy (w blenderze lub wałkiem). Dodajemy do nich rozpuszczone i ostudzone masło i razem mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy 20-23 cm wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasteczkową masę i dociskając „wylepiamy” nią spód. Następnie wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.
Twaróg miksujemy z cukrem, kremówką (lub jogurtem) oraz sokiem z cytryny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i starannie mieszamy, do jej rozpuszczenia. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki serowej masy i dokładnie mieszamy, aby się połączyły. Żelatynowy płyn wlewamy do reszty serowej masy cały czas miksując (aby nie porobiły się grudki).
Czarne porzeczki miksujemy przy użyciu blendera (przetarłam je dodatkowo przez sito, aby były gładkie, ale nie jest to konieczne).
Serową masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy zmiksowane porzeczki i dosypujemy cukier (120 g, choć można dać mniej w zależności od słodkości owoców).
Na miasteczkowy spód wylewamy najpierw masę jasną, a następnie ostrożnie masę porzeczkową. Ja najpierw schłodziłam masę jasną (przez ok. 20-30 minut), aby mieć pewność, że nie wymiesza się z masą porzeczkową i będzie mieć równą powierzchnię.
Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl