Rolada śmietanowa z truskawkami

 

Lekka i delikatna jak puch rolada biszkoptowa z masą śmietanowo-truskawkową, dżemem truskawkowym i kawałkami… a jakże… truskawek! :D Prawdziwa gratka dla wielbicieli tych owoców :) Wykonanie rolady naprawdę nie nastręcza żadnych problemów, jeśli tylko zastosujecie się ściśle do wskazówki odnośnie czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie ciasta spowoduje łamanie się rolady podczas zwijania (będzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna), a Was doprowadzi do frustracji (wiem co piszę, testowałam na sobie). Tak więc nie czekajcie już ani minuty dłużej i do dzieła!

Ciasto:

100 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

5 łyżek gorącej wody

10 g cukru waniliowego

150 g cukru

 

Masa śmietanowa:

500 ml schłodzonej śmietanki 36%

2 łyżki cukru pudru

ok. 70-100 g truskawek + 1-2 łyżeczki cukru

ok. 10 truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałeczki)

 

Dodatkowo:

ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego

kilka truskawek do dekoracji

cukier puder (do oprószenia ściereczki)

 

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka z gorącą wodą ubijamy w misie miksera na bardzo puszystą masę.
Cukier należy wymieszać z cukrem waniliowym i stopniowo dodawać do masy, cały czas ubijając.
Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy ciasto szpatułką.
Ciasto wykładamy na blachę, równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1cm i pieczemy ok. 10-11 minut (to ważne, gdyż dłuższe pieczenie spowoduje, że podczas zawijania rolada, a zwłaszcza jej brzegi, będzie się łamać i nie będzie tak elastyczna) w 220 stopniach.
Natychmiast po upieczeniu roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką.

Masa śmietanowa:
Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru pudru.
Dzielimy ją na 2 części (1/3 i 2/3).
Do 2/3 śmietany dodajemy uprzednio przygotowany mus truskawkowy.

Roladę rozwijamy (usuwając ściereczkę), smarujemy dżemem truskawkowym, a następnie nakładamy śmietanę truskawkową (pozostawiamy odstęp ok. 2 cm od brzegu ciasta)i posypujemy jej powierzchnię kawałkami owoców. Delikatnie zwijamy.
Resztę śmietany rozsmarowujemy na roladzie i wygładzamy.
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki, a następnie roladę wkładamy do lodówki i schładzamy przez kilka godzin.
 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl