Trójkolorowy torcik serowy z truskawkami i polewą czekoladową

 

Dzień Dziecka to ważne święto dla naszych milusińskich :) Może więc warto przygotować z tej okazji jakiś wyjątkowy deser? Delikatny, trójkolorowy torcik serowy z dodatkiem galaretek i truskawek, ozdobiony czekoladową polewą oraz obłożony dookoła rurkami waflowymi świetnie sprawdzi się na tę okoliczność :) Prezentuje się wspaniale i jest bardzo smaczny. Dzieci będą zachwycone, a i rodzice na tym skorzystają ;)

Składniki:

750 g twarogu na serniki

3 różnokolorowe galaretki (np. żółta, czerwona i zielona)

1 szklanka cukru pudru

150 g masła

ok. 200 g truskawek

kilka sztuk okrągłych biszkoptów

2 opakowania rurek waflowych (200 g) – użyłam rurek bez nadzienia

 

Polewa czekoladowa:

100 g mlecznej czekolady

ok. 50 ml śmietany kremówki (30%)

 

Wykonanie:

Przygotowujemy galaretki według przepisu na opakowaniu, zużywając do każdej połowę wymaganej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy z cukrem na gładką, puszystą masę. Następnie dodajemy ser i ponownie miksujemy. Serową masę rozdzielamy na 3 równe części.
Ostudzone galaretki (lekko tężejące) łączymy z serem.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, a następnie układamy na dnie biszkopty.
Układanie rurek w tortownicy może sprawić pewien kłopot. Nie dałam rady ustawić wszystkich rurek od razu, aby się nie przewracały, dlatego najlepiej jest podzielić tortownicę na 4 strefy. Formę delikatnie przechylamy na jedną stronę wkładając pod przeciwny brzeg np. talerzyk lub małą deskę do krojenia. Wtedy zaczynamy układać rurki. Kilkoma łyżkami gęstniejącej masy serowej w danym kolorze (ja zaczęłam od zielonej) oblewamy ułożone rurki (tylko przy dnie) i odstawiamy do lodówki, aby stężały (wystarczy ok. 10-15 minut). Tortownicę wyjmujemy i kontynuujemy układanie waflowych rurek (przy przechylonej formie) na koniec znów utrwalając ich pozycję masą serowo-galaretkową i ponownie wstawiając do lodówki. Tak postępujemy do obłożenia tortownicy dookoła rurkami.
Po tych zabiegach formę z torcikiem stawiamy prosto, wylewamy resztę dolnej masy serowej i wyrównujemy. Posypujemy ją połową pokrojonych truskawek (na połówki bądź na ćwiartki).
Następnie bardzo delikatnie, łyżka po łyżce, nakładamy kolejną warstwę serową, wyrównujemy jej powierzchnię i posypujemy resztą owoców. Na koniec wykładamy ostatnią masę.
Ostrożnie przenosimy torcik do lodówki, gdzie pozostawiamy go na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Aby otrzymać polewę rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietanką w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż składniki dokładnie połączą się w jednolitą, lśniącą masę.
Gdy polewa ostygnie (ale nadal będzie płynna) nakładamy ją na wierzch tortu wyrównując jej powierzchnię. Na środek kładziemy truskawkę.
Torcik przechowujemy w lodówce, gdzie zachowa świeżość przez kilka dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Marie

2015-06-04 21:35

No coś pięknego!!! :) :) :)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-06-05 00:43

Dziękuję bardzo :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl