"Tarta" z jagodami

 

Tarta z jagodami tak naprawdę niewiele ma wspólnego z klasyczną tartą, jaką znacie. Nie ma tu kruchego spodu, masy budyniowej czy bitej śmietany. Swoją nazwę zawdzięcza bardziej formie, w której została upieczona :) Tak więc „tarta” z jagodami to ciasto ucierane z dodatkiem tychże owoców. Ciasto jest miękkie i aromatyczne, dość wilgotne (za sprawą jagód), w sam raz na niedzielne popołudnie :) Przygotowuje się je bardzo szybko.

Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g miękkiego masła lub margaryny

150 g brązowego cukru

16 g cukru waniliowego

3 jajka

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

ok. 200-300 g jagód (świeżych lub mrożonych)

cukier puder (po posypania ciasta)

 

Wykonanie:

Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do tłuszczu cukier, cukier waniliowy oraz startą skórkę z cytryny. Miksujemy dalej dopóki składniki się nie połączą.
Następnie dodajemy po kolei jajka (miksując po każdym dodaniu).
Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia i na koniec dosypać ją do masy i krótko zmiksować (tylko do połączenia).
Przygotowaną i natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 28-30 cm napełniamy ciastem i wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzch wykładamy jagody (jeżeli używamy mrożonych, nie musimy ich uprzednio rozmrażać) i pieczemy przez ok. 35-40 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem (lub 180 stopni z funkcją góra-dół).
Upieczoną tartę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl