Polędwiczki z indyka z dżemem porzeczkowym i cukinią z grilla

 

Tym razem czas na indyka z grilla, a dokładniej mówiąc: polędwiczki! Przepis możecie wypróbować już w najbliższy, majówkowy weekend (jeśli pogoda pozwoli) do czego serdecznie namawiam, bowiem jest po prostu wyśmienity! Doskonałe, miękkie mięsko, odpowiednio przyprawione aromatycznym majerankiem z odrobinką roztopionego sera na wierzchu :) Z dżemem z czarnej porzeczki o niesamowicie wyrazistym smaku i kolorze smakuje znakomicie i wyjątkowo! Porzeczkowy dżem naprawdę świetnie może zastąpić żurawinę, czy borówkę. Do tego delikatnie chrupiąca, tymiankowa cukinia – przepyszna! Jeśli chodzi o rodzaj sera to macie pełną dowolność, możecie użyć swojego ulubionego, jednak osobiście polecam oscypek lub zamiennie roladę ustrzycką (z braku oscypka użyliśmy właśnie tego rodzaju wędzonego sera) – dodatkowo podkręcą smak grillowanego mięsa.

Składniki:

0,5 kg polędwiczek z indyka

2 łyżki majeranku (można użyć także świeżego)

1-2 łyżki oleju

sól

pieprz

ok. 50 g dowolnego sera (najlepiej oscypka lub rolady ustrzyckiej)

 

Grillowana cukinia:

1 średniej wielkości cukinia (lub 2 małe)

2 łyżki oleju

1 łyżka tymianku

1 duża szczypta soli

 

Dodatkowo:

kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki

 

Wykonanie:

Każdą polędwiczkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem, aby się lekko spłaszczyła.
Mięso umieszczamy w misce, polewamy je olejem i mieszamy, aby dokładnie pokryło się cienką warstwą tłuszczu. Doprawiamy solą, pieprzem, a także majerankiem.
Najlepiej odstawić mięso przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce, aby mogło przejść smakiem i zapachem ziół.
Cukinię myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym (nie ma potrzeby obierania jej ze skórki). Kroimy ją na ukośne plastry grubości ok. 1 cm.
Kawałki cukinii wkładamy do miseczki, dodajemy olej, łyżkę tymianku oraz sól. Mieszamy.
Polędwiczki z indyka umieszczamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy po kilka minut z każdej strony tak, by się ładnie zrumieniły.
Na sam koniec każdy kawałek polędwiczki posypujemy startym serem i czekamy do jego rozpuszczenia (przykrycie grilla pokrywą przyspieszy ten proces).
Cukinię układamy na grillu dopiero, gdy przełożymy polędwiczki na drugą stronę (nie potrzebuje ona tyle czasu na upieczenie). Opiekamy ją z obu stron po ok. 2-3 minuty.
Kawałki mięsa układamy na talerzach, dodajemy po kilka plastrów cukinii na porcję oraz łyżkę porzeczkowego dżemu.

 

Smacznego!

Komentarze:

Elwira82

2015-04-30 00:37

Wspaniały przepis! Przede wszystkim dziękuję ponownie za podanie nazw przypraw, gdyż zawsze miałam problem z dobraniem odpowiedniej do wybranego dania lub mięsa. Może by tak powstał oddzielny wpis na ten temat? Bardzo by się przydał, zapewne nie tylko mnie :) Pozdrawiam wieczorną porą

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-05-03 23:32

Dziękujemy bardzo za pozytywną opinię. Co do oddzielnego wpisu na temat przyprawiania mięsa/dania, z pewnością pojawi się taki w najbliższej przyszłości. Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy ponownie :)

odpowiedz

Marie

2015-05-02 15:16

No właśnie, indyk ma taki specyficzny smak, i nie zawsze rodzina chce go jeść, więc umiejętność odpowiedniego doprawienia jest niezbędna.

odpowiedz

Mycookbook.pl

2015-05-03 23:37

Gwarantujemy, że tak przyprawiony indyk stanie się prawdziwym przebojem :) A rodzina będzie prosiła o więcej. Kto wie, być może nawet się nie zorientują, że właśnie jedzą indyka (o ile ich Pani o tym wcześniej nie uprzedzi) ;) Pozdrawiamy!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl