Jogurtowy torcik malinowy

 

Już jest! Wreszcie do nas przyszła! W całej okazałości, ta kalendarzowa i astronomiczna! Wiosna!!! A czym najlepiej uczcić jej przybycie? Może pysznym, lekkim, nie za słodkim, a takim w sam raz malinowym torcikiem? Na jasnym biszkopcie z jogurtową masą malinową, galaretką i bitą śmietaną. Jest wprost wyborny! Doskonała przekąska podczas wiosennego leniuchowania. Koniecznie musicie spróbować :) Masę jogurtowo-owocową możecie wykonać również z innych, dowolnych owoców: truskawek, jagód, brzoskwiń, moreli, pomarańczy itp. Wybierzcie tylko jogurt i galaretkę o analogicznym smaku.

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka (w temperaturze pokojowej)

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Masa jogurtowa:

30 dag malin (świeże, mrożone lub z syropu)

2 szklanki jogurtu malinowego (o temperaturze pokojowej)

4 czubate łyżeczki żelatyny

3 czubate łyżki cukru pudru

galaretka malinowa

 

Dodatkowo:

ok. 300 ml śmietanki kremówki (można dać mniej)

1 łyżka cukru pudru

trochę owoców do przybrania

 

Wykonanie:

Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, partiami dodajemy cukier i żółtka (na zmianę), a następnie przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną.
Ciasto przekładamy do formy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką bądź bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut (po tym czasie najlepiej sprawdzić patyczkiem stan upieczenia biszkoptu i w razie potrzeby wydłużyć o kilka minut czas pieczenia).
Żelatynę zalewamy połową szklanki gorącej wody i bardzo dokładnie mieszamy dopóki całkowicie się nie rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jogurt wlewamy do dużej miski i dodajemy do niego cukier puder. Mieszamy. Kilka łyżek masy jogurtowej dolewamy do żelatyny i starannie ze sobą rozrabiamy (nie może być żadnych grudek).
Następnie cienką strużką, cały czas mieszając, wlewamy żelatynę do jogurtu. Na koniec dodajemy owoce (większe pokroić na drobniejsze kawałki) i mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło.
Tak przygotowaną masę nakładamy na upieczony i wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą masę jogurtową.
Przed podaniem dowolnie dekorujemy torcik bita śmietaną i owocami.

Smacznego!

 

 

W przypadku, gdy chcecie użyć owoców mrożonych, musicie je najpierw rozmrozić, ale nie pozbywajcie się wody, która z nich ocieknie, wlejcie ją razem do jogurtu, wówczas kolor masy będzie intensywniejszy. Tak samo należy postąpić w przypadku owoców z syropu.

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl