Zielone ciasto owocowe

 

Z okazji Dnia Świętego Patryka (17 marca), w którym jak wiadomo króluje (prócz piwa) wszechobecna zieleń, przedstawiam Wam bardzo smaczne, niemal dietetyczne i proste do zrobienia ciasto z owocami o soczyście zielonym kolorze! Jego spód stanowi cienki biszkopt, na którym ułożona została galaretkowa masa z jabłkami i kiwi. Jest niesamowicie orzeźwiające, lekkie (nie musicie poprzestawać na jednym kawałeczku) i kwaskowe. Powinno posmakować również dzieciom.

Składniki:

Biszkopt:

2 jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa owocowa:

2 opakowania galaretki agrestowej

5 szt. owoców kiwi

3 kwaśne jabłka

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić na sztywną pianę po czym partiami dosypywać cukier (cały czas ubijając).
Do białek dodać żółtka, a następnie wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) formy o średnicy ok. 22-23 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.

Masa owocowa:

Kiwi i jabłka obrać i pokroić w kostkę
Owoce przełożyć do garnka i zagotować (ja dolałam też ok. szklanki wody, gdyż moje owoce puściły mało soku).Do gorącej masy owocowej wsypać galaretki i mieszać aż się rozpuszczą.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Tężejącą masę owocową wyłożyć na ostudzony biszkopt i wyrównać powierzchnię.
Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowe ciasto można podawać np. z bitą śmietaną ozdobioną plasterkiem kiwi.

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl