Tarta z jabłkami w masie śmietankowej

 

Pyszna, krucha tarta z jabłkami zatopionymi w śmietankowej masie pachnącej wanilią... Wprost rozpływa się w ustach! Szybka, prosta i z łatwo dostępnych składników. Często gości w naszym domu, kiedy potrzebuję ciasta na szybko, bo mają wpaść goście. Przepis zaczerpnięty z programu Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj" z małymi modyfikacjami.

Składniki:

20 g cukru pudru

4 jajka (w tym 2 żółtka i 2 całe jajka)

100 g masła

250 g mąki

200 ml mleka

100 ml śmietanki 30%

1 laska wanili

1 cytryna

5 łyżek drobnego cukru

3 jabłka

2 łyżki wody

 

Dodatkowo:

masło do wysmarowania foremki lub spray do pieczenia

 

Wykonanie:

Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj 1 żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki i 2 łyżki wody. Zacznij wyrabiać ciasto (powinno dać się łatwo uformować w zwartą, jednolitą kulę). W razie konieczności dodaj odrobinę wody lub mąki. Zawiń tak wyrobione ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 min.
Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda niesienne. Pokrój każde jabłko na 8 części. Polej je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Aby uzyskać masę śmietankową do polania tarty wymieszaj mleko ze śmietaną 30% dodając 1 żółtko, 2 całe jajka, 2 łyżki cukru i całość krótko wymieszaj mikserem. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyskrob pestki, a następnie przełóż je do masy i wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na dość cienki placek. Wysmaruj foremkę masłem lub spryskaj spray'em. Nawiń ciasto na wałek i przełóż delikatnie do formy, powoli rozwijając. Wylep dokładnie formę ciastem, aby dobrze przylegało do jej brzegów. Odetnij kawałki, które wystają. Widelcem ponakłuwaj gęsto spód i boki tarty.
Na wierzchu ciasta poukładaj cząstki jabłek w wachlarz i posyp 2 łyżkami cukru. Na tak przygotowaną tartę wylej masę śmietankową.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 240 stopni i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 25 minut.
Po tym czasie posyp tartę łyżką cukru i wstaw jeszcze na 5-10 minut do piekarnika przełączonego na opcję grillowania, żeby cukier nabrał złotego koloru.
Tartę najlepiej podawać po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!
 

 

 

 

 

 

 

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl