Risotto z owocami morza

 

Risotto to bardzo popularne danie kuchni włoskiej. Wyraziste w smaku, o delikatnym aromacie białego wina. Gotowane z dodatkiem warzywnego bulionu, cały czas mieszane aż do uzyskania kremowej, delikatnej konsystencji. Pod koniec gotowania wrzuciłam mieszankę owoców morza (krewetek, ośmiorniczek, muli, kalmarów) oraz posiekaną natkę pietruszki i odrobinkę szafranu. Oryginalnie risotto przygotowuje się z ryżu arborio (lub podobnych odmian). Ja wyjątkowo użyłam zwykłego, białego ryżu (i też wyszło pyszne) :)

Składniki (na ok. 4 porcje):

200 g ryżu (najlepiej arborio)

80 ml białego wytrawnego wina

ok. 900 ml bulionu warzywnego (gorącego)

ok. 3 łyżki masła

225 g mieszanki owoców morza

1/2 pęczka natki pietruszki

odrobina szafranu (niekoniecznie)

sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż. Podsmażamy do momentu, aż wszystkie ziarenka staną się szkliste.
Ogień zmniejszamy. Następnie zaczynamy wlewać bulion (po ok. 150 ml), ciągle mieszamy aż ryż wchłonie cały płyn. I tak postępujemy do wyczerpania całego bulionu (w międzyczasie dolewamy także wino i dodajemy szafran). W tym czasie ryż powinien stać się kremowy. Bardzo ważne jest ciągłe mieszanie, by całość się nie sklejała i nie przypaliła.
Na ok. 3-5 minut przed końcem gotowania dodajemy mieszankę owoców morza (jeśli używamy mrożonych powinniśmy uprzednio je rozmrozić). Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawiamy risotto solą do smaku. Podajemy.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl