Sałatka śledziowa

 

Dziś Ostatki, czyli tzw. „Śledzik” :D A więc cóż innego mogłabym Wam zaproponować jeśli nie… danie ze śledziem w roli głównej? :) Zapraszam zatem na pyszną i oczywiście bardzo prostą sałatkę. Jako dodatki „występują”: posiekany koperek i szczypiorek, marynowane grzybki i ogórki konserwowe, do tego pyszny sos z jogurtu greckiego i majonezu z curry i innymi przyprawami. Do sałatki można użyć filetów śledziowych a’la matias w zalewie (takich, które trzeba uprzednio wymoczyć) lub w oleju. Jogurt można zastąpić śmietaną lub do sosu użyć tylko i wyłącznie jogurtu – to już jak wolicie :)

Składniki (na ok. 4-5 porcji):

ok. 400-450 g płatów śledziowych (matiasów)

8 średnich grzybków marynowanych

4 średnie korniszony

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Sos:

3 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki majonezu

1/2 łyżeczki cukru pudru

1-2 płaskie łyżeczki curry (można dać mniej)

1 łyżka ketchupu

1-2 łyżeczki soku z cytryny

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Wymoczone matiasy kroimy na kawałki szerokości ok. 2 cm i wkładamy do miski.
Korniszony kroimy w kostkę, a grzybki drobno siekamy i dokładamy je do śledzi wraz z koperkiem i szczypiorkiem.
W osobnej miseczce umieszczamy jogurt, majonez, curry, cukier puder, ketchup, sok z cytryny i dokładnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy śledzie i resztę składników, a następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny i możemy zajadać :) Jeśli sałatkę planujecie przygotować na kilka godzin przed podaniem – wymieszajcie całość z sosem 30 minut przed konsumpcją.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl