Pudding chia "Pina colada"

 

Witajcie w Nowym Roku :) Zapraszam Was dziś w kulinarną podróż nad karaibskie morze… To stamtąd bowiem wywodzi się słynny alkoholowy koktajl na bazie białego rumu, kokosowej śmietanki oraz ananasa. Jednak to nie on będzie bohaterem dzisiejszego przepisu, a bardzo smaczny deser (bez grama alkoholu), który przygotowałam na podobieństwo tego drinka :) Znajdziecie w nim mleko i wiórki kokosowe, świeżego ananasa oraz nasiona szałwii hiszpańskiej, nazywane po prostu „chia”. Wywodzące się już ze starożytności nasiona chia stały się ostatnio niezwykle popularne ze względu na swoje niesamowite właściwości. Należą do tzw. „superfoods”, czyli „super żywności” i w pełni zasługują na to miano: dostarczają ogromną ilość składników odżywczych, a przy tym nie są kaloryczne; są pełne przeciwutleniaczy, zawierają dużo błonnika, są bogate w wysokiej jakości białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3, są źródłem wielu składników mineralnych ważnych dla zdrowia naszych kości. Neutralne w smaku nasiona chia mogą być dodawane do jogurtów, deserów, pieczywa, dań z ryżu itp. Ja chciałam zaproponować Wam pyszny, a jakże prosty i przede wszystkim zdrowy deser właśnie z ich wykorzystaniem. Po namoczeniu w mleku kokosowym nasiona szałwii hiszpańskiej zwiększają swoją objętość, a przy tym uzyskujemy „żelową” konsystencję, w sam raz na pudding :) Deser posłodziłam do smaku naturalnym syropem klonowym, który można zastąpić np. syropem z agawy lub płynnym miodem. Pudding ze względu na swoje walory smakowe oraz odżywcze będzie doskonały także jako pierwsze bądź drugie śniadanie :)

Składniki (na 4 porcje):

400 ml (puszka) mleka kokosowego

100 ml dowolnego mleka (np. sojowego, krowiego) – może być także sok ananasowy

4 czubate łyżki nasion chia

1 czubata łyżka wiórków kokosowych

4-5 łyżek syropu klonowego (można zastąpić syropem z agawy lub płynnym miodem)

1 średniej wielkości ananas

 

Dodatkowo (do podania):

2-3 łyżki podprażonych płatków migdałowych

1 czubata łyżka wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Mleko kokosowe oraz inne dowolne mleko (u mnie sojowe) mieszamy ze sobą. Dodajemy nasiona chia i ponownie dokładnie mieszamy. Dosypujemy wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy syrop klonowy.
Taką mieszankę odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie znów mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc).
Ananasa obieramy, wykrawamy środkową, włóknistą część i kroimy w kostkę.
Do pucharków/szklanek nakładamy porcje puddingu. Na wierzchu kładziemy ok. 3-4 łyżek pokrojonego ananasa, posypujemy wiórkami oraz płatkami migdałowymi. Podajemy.
 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl