Ciasto "3 bit"

 

Wykonane na wzór popularnego batonika „3 bit” – ciasto bez pieczenia, które kiedyś zrobiło prawdziwą furorę :) Nie robiłam go już bardzo dawno, a że zbliża się koniec roku, to nadarzyła się idealna okazja :) „3 bit” z pewnością zachwyci wszystkich łasuchów, ale jako, że jest to deser bardzo słodki, to nie zjecie go naraz zbyt wiele (ale to akurat chyba dobrze?) ;) Ciacho jest proste w wykonaniu, niezbyt pracochłonne więc poradzą sobie z nim także adepci sztuki kulinarnej dopiero zaczynający swoją przygodę, zaś jego smak docenią absolutnie wszyscy :) Polecam!

Składniki:

ok. 300-350 g herbatników (użyłam pełnoziarnistych)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

2 budynie waniliowe bez cukru (1 op. 40 g)

2 czubate łyżki cukru

500 ml mleka

100 g masła w temperaturze pokojowej

500 ml śmietany 30% (schłodzonej)

ok. 2-3 czubate łyżki cukru pudru

ok. 50 g startej na tarce czekolady (użyłam deserowej)

 

Wykonanie:

Masa kajmakowa:
Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotujemy ok. 3 godziny (od momentu zagotowania wody – gotujemy na małym ogniu). Podczas gotowania należy pilnować, by puszka cały czas była zanurzona w wodzie, więc w razie potrzeby uzupełniamy ją.
Po upływie wyznaczonego czasu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Puszkę z gotową masą kajmakową otwieramy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Masa budyniowa:
Budynie waniliowe rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka wraz z cukrem. Resztę mleka zagotowujemy.
Pod gotującym się mlekiem zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy cały czas mieszając wymieszane budynie. Gotujemy jeszcze chwilkę do zgęstnienia masy.
Gotowy budyń odstawiamy do ostudzenia.
W misie umieszczamy masło i miksujemy je na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, a jedynie zmniejszając obroty miksera, dodajemy łyżka po łyżce wystudzony budyń. Powinniśmy otrzymać gładki, dość gęsty krem.

Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru.

Formę o wymiarach ok. 20x30 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową (spód oraz boki).
Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników (jeden obok drugiego). Herbatniki nie mogą na siebie zachodzić, w razie potrzeby należy je przyciąć do wymiarów formy.
Na herbatniki wykładamy masę kajmakową. Bardzo dokładnie i ostrożnie rozprowadzamy ją po ciastkach, wyrównując jej powierzchnię.
Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadzamy krem budyniowy.
Na masie budyniowej ponownie układamy ostatnią już warstwę z herbatników. Wykładamy na nią ubitą kremówkę i wyrównujemy powierzchnię.
Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ja użyłam deserowej, ale można użyć też gorzkiej lub mlecznej.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl