Kruche babeczki z nadzieniem makowym

 

Pyszne babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem z masy makowej to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości :) Prezentują się bardzo ładnie i same w sobie są ozdobą świątecznego stołu. Babeczki przygotowuje się dość szybko, a to też za sprawą gotowej masy makowej w puszcze (nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją samemu). Najlepiej przygotować je max. 1 dzień przed Wigilią (lub w wigilijny poranek), aby cieszyć się ich smakiem i świeżością przez wszystkie świąteczne dni. Do ich wykonania nie potrzeba specjalnych umiejętności, a efekt murowany :) Jedynym warunkiem ich wykonania jest posiadanie metalowych foremek do babeczek (silikonowe i papierowe nie zdadzą egzaminu).

Składniki (na ok. 24 szt.):

Ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g miękkiego masła (lub margaryny)

100 g cukru pudru

2 żółtka

 

Nadzienie:

1 puszka gotowej masy makowej (ok. 850 g)

 

Dodatkowo:

1 jajko (do posmarowania babeczek przed pieczeniem)

cukier puder (do oprószenia)

 

Wykonanie:

Ciasto:

Przesianą mąkę wraz z masłem, cukrem i żółtkami zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy kuleczki o wielkości niedużego orzecha włoskiego i wylepiamy nimi natłuszczone i posypane mąką metalowe foremki do babeczek (średnica górna ok. 7 cm). Nadmiar ciasta usuwamy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy gwiazdki (o średnicy nie większej niż nasze foremki).

Do każdej babeczki nakładamy łyżkę masy makowej, a następnie przykrywamy ją gwiazdkami z ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, na jasno-złoty kolor.
Po wystudzeniu babeczki wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem pudrem. Można je przechowywać przez ok. 4 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl