Sałatka warzywna

 

Dobrze znana i lubiana, „królowa wszystkich sałatek” – popularna sałatka warzywna, bez której święta (i inne ważne okazje) obyć się nie mogą. Doskonała także za każdym razem, gdy po ugotowaniu rosołu zostaną nam warzywa :) My staramy się ją zawszę troszkę modyfikować i łączyć z innymi składnikami, czasem robimy też wersję bez ziemniaków. Przepis, który znajdziecie poniżej to najbardziej klasyczna jej wersja, jednak zawierająca jeden dodatkowy składnik, a mianowicie: śliwki w occie. Ich słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z całością. Dodanie śliwek to pomysł mojego męża i moim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :)

Składniki:

6 marchewek

2 pietruszki

1 mały seler (lub 1/2 dużego)

1 średni por (biała część)

3 średnie jabłka

5 średnich ziemniaków

4 średnie kiszone ogórki

1 puszka groszku

3 duże jajka na twardo

6-7 śliwek w occie

majonez (kilka łyżek)

sól

pieprz

odrobina cukru (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Por kroimy na cienkie plasterki.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Ogórki kiszone oraz jajka również kroimy w kostkę.
Śliwki odcedzamy z zalewy i drobno siekamy.
Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy majonez, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też odrobinę cukru (w razie potrzeby).

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl