Pierogi z kapustą i grzybami

 

Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Uwielbiam się nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam!

Składniki (na ok. 70-80 szt.):

Ciasto:

700 g mąki pszennej

2 duże jajka

4 łyżki oleju

ok. 1 1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody

1/2 łyżeczki soli

 

Farsz:

1,4 kg kiszonej kapusty

140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków)

4 średnie cebule

ok. 3-4 łyżki oleju

sól

pieprz

2 liście laurowe

 

Wykonanie:

Farsz:
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, pozostawiając je na ok. 6-8 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy w wodzie do wystudzenia.
Gdy grzyby ostygną – przecedzamy je, a wodę z gotowania zostawiamy. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Kiszoną kapustę wypłukujemy (aby nie była za bardzo kwaśna), zalewamy wywarem z grzybów (ewentualnie dolewamy jeszcze trochę świeżej wody, aby przykryć kapustę), dodajemy 2 liście laurowe i gotujemy, aż zmięknie.
W międzyczasie obieramy cebulę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy do zezłocenia.
Ugotowaną kapustę odcedzamy, odstawiamy do przestygnięcia. Następnie odciskamy ją z pozostałej wody i kroimy. Dodajemy przepuszczone przez maszynkę grzyby oraz podsmażoną cebulę. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej robić to ręką). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajka, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu.
Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 7-8 cm) np. za pomocą szklanki.
Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 łyżki farszu, składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką.
W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas gotowania).
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je ostrożnie łyżką cedzakową.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl