Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

 

Ten sernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka, a to za sprawą piany z aż 10 białek! Sernik rośnie wysoki i nie opada, a że jest podzielny i pieczony w dużej formie, to wystarczy dla wielu łakomczuchów :) Gorąco polecam!

Składniki:

Spód:

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka (w temperaturze pokojowej)

125 g miękkiego masła (lub margaryny)

3 łyżki śmietany

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego (lub twarogu sernikowego) – w temp. pokojowej

10 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)

360 g cukru

2 łyżki cukru waniliowego

2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Kruszonka kokosowa:

200 g wiórek kokosowych

125 g miękkiego masła (lub margaryny)

1/2 szklanki cukru

 

Dodatkowo:

2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g)

 

Wykonanie:

Spód:
Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.

Masa serowa:
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę. Następnie dodajemy twaróg, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy do połączenia składników.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do zmiksowanej serowej masy i delikatnie mieszamy rózgą kuchenną lub szpatułką.

Na podpieczonym spodzie układamy odsączone z syropu połówki brzoskwiń zachowując ok. 1 cm odstępy między sobą. Na owoce wykładamy masę serową, wyrównujemy jej powierzchnię.

Kruszonka kokosowa:
Cukier ucieramy z masłem na puch, a następnie dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie przypominać grudki przerywamy ucieranie. Kruszonkę równomiernie rozkładamy na masie serowej. Możemy delikatnie wcisnąć kruszonkę w masę (dosłownie parę milimetrów).

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60-70 minut.
Po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową, by wiórki się nie przypaliły.
Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Potem przechowujemy w chłodnym miejscu lub lodówce ok. 4-5 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl