Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

 

Kolejna na blogu odsłona pierogów, moje ostatnie odkrycie, które na stałe wejdzie do domowego menu. Nie mając weny na wykorzystanie niespełna 3 opakowań świeżego szpinaku, wpadłam na pomysł zrobienia takich oto pierożków :) Wyszły fantastyczne! Delikatne ciasto pierogowe z wyrazistym w smaku szpinakowo-twarogowym farszem w intensywnym zielonym kolorze z wyczuwalną nutą czosnku (bo jak jest szpinak to czosnek być musi). Takie pierogi na pewno pojawią się u mnie na tegorocznej Wigilii obok tradycyjnych z kapustą i grzybami. Polecam Wam ich wypróbowanie :)

Składniki (na ok. 28 szt.):

Ciasto:

350 g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki oleju

ok. 3/4-1 szklanki bardzo ciepłej wody

szczypta soli

 

Nadzienie:

4-5 ząbków czosnku

2-3 łyżki masła

375 g świeżego szpinaku

250 g twarogu

1 jajko

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Farsz:
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy drobno posiekany czosnek, chwilkę podsmażamy, a następnie dorzucamy szpinak. Często mieszając, smażymy szpinak póki nie zmniejszy objętości, a nadmiar wody nie odparuje. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Szpinak zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia.
Ostudzony szpinak blendujemy na gładką masę (można też drobniutko posiekać).
Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub mielimy w maszynce do mięsa). Mieszamy dokładnie razem ze szpinakiem. Dodajemy jajko. W razie potrzeby masę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i dodajemy jajko, sól oraz olej. Zagniatamy. Dolewamy po trochu ciepłej wody, do momentu aż ciasto przestanie się lepić do rąk i blatu.
Odrywamy po kawałku ciasta (resztę najlepiej trzymać np. pod miską, aby nie wysychało) i cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki (o średnicy ok. 7-8 cm) np. za pomocą szklanki.
Na krążki ciasta nakładamy ok. 1 czubatej łyżeczki farszu (lub troszkę więcej), składamy je na pół i dokładnie sklejamy brzegi.
Zlepione pierogi odkładamy na posypany mąką blat i dodatkowo przykrywamy ściereczką.
W międzyczasie w sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju (zapobiegnie to sklejaniu się pierogów podczas gotowania).
Gotowe pierogi wrzucamy partiami do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy je ostrożnie łyżką cedzakową.

Pierożki świetnie smakują zarówno same, jak i polane roztopionym masłem bądź kwaśną śmietaną.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl