Polędwiczki wieprzowe nadziewane serem pleśniowym

 

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej, łatwość jej przygotowania i dość krótka obróbka cieplna sprawiają, że jest to idealne danie na nieskomplikowany, ale odświętny obiad. Dzięki subtelnemu smakowi świetnie komponuje się z wyrazistym serem pleśniowym. Podsmażona, a następnie krótko pieczona – jest krucha i soczysta. Jako dodatek proponuję pyszne, chrupiące pieczarki smażone na maśle :)

Składniki (na ok. 2-3 porcje):

2 polędwiczki wieprzowe (u mnie waga 1 szt. ok. 380 g)

ok. 80 g sera pleśniowego (np. Lazur, Rokpol)

250 g pieczarek

2-3 łyżki oleju (np. rzepakowego)

2 łyżki masła

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonę.
Ser kroimy na plastry, a następnie na słupki.
Polędwiczki nacinamy z jednej strony do połowy i w zagłębieniu umieszczamy ser. Mięso obwiązujemy nicią dość mocno, by ser się nie wydostał. Polędwiczki solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki z każdej strony do lekkiego zrumienienia.
Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia (posmarowanego odrobiną masła) i polewamy tłuszczem ze smażenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut.
W międzyczasie kroimy pieczarki na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą do smaku. Smażymy na rumiano (mają być chrupiące) – należy uważać, aby grzyby się nie spaliły.
Po upieczeniu polędwiczki kładziemy na desce, przykrywamy folią aluminiową i przed krojeniem odczekujemy ok. 5-8 minut, aby wszystkie soki pozostały w mięsie i było ono soczyste.
Następnie mięso kroimy na plastry (uprzednio pozbywając się nici) i serwujemy z usmażonymi pieczarkami. Jako dodatek można podać kaszę jaglaną lub jęczmienną.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl