Chipsy jabłkowe

 

Bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa alternatywna dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Chrupiące i naturalnie słodkie są idealną przekąską do pochrupania podczas długich jesiennych wieczorów :) Jako, że chipsy suszy się dość długo (ok. 6 godzin) warto użyć wszystkich blaszek z wyposażenia piekarnika (ja mam 2 i dodatkowo jeszcze metalową kratkę), aby za jednym zamachem otrzymać ich jak najwięcej. Jeśli posiadacie suszarkę do warzyw i owoców z powodzeniem możecie jej użyć :) Aby nadać jabłkowym chipsom dodatkowego smaku i aromatu warto posypać je przed rozpoczęciem suszenia odrobiną cynamonu (ja tak zrobiłam z połową partii).

Składniki:

6-8 jabłek

sok z połowy cytryny

cynamon

 

Wykonanie:

Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w cienkie plasterki (im cieńsze tym lepiej). Nie obieramy ze skórki! Można też wyciąć gniazda nasienne, ja pozbyłam się jedynie pestek.
Plasterki jabłek wkładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy, aby sok pokrył każdy plasterek (zapobiegnie to ciemnieniu owoców).
Plasterki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach (z wyposażenia piekarnika) jeden obok drugiego (nie mogą na siebie zachodzić). Teraz można też posypać jabłka cynamonem.
Jabłka wkładamy do rozgrzanego do 70 stopni piekarnika (z termoobiegiem). Suszymy ok. 6 godzin (przy bardzo cienkich plasterkach czas suszenia może być krótszy).
Po wysuszeniu chipsy układamy na kratce do wystudzenia. A potem… zjadamy ze smakiem :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl