Sos z cukinii, papryki i cebuli (relish warzywny)

 

Ten wyjątkowy w smaku sos zrobiłam w tym roku po raz pierwszy. Wygrzebałam go ze starych przepisów, a że kończyły mi się pomysły na przerabianie cukinii, których w tym roku na działce było wyjątkowo dużo – postanowiłam go wypróbować. I nie żałuję :) Sos w smaku jest słodko-kwaśny, ma przyjemną, gęstą teksturę. Znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanego lub pieczonego mięsa (np. schabu), wędlin, żółtych serów, może być także używany jako sos do kanapek na ciepło.

Składniki (na ok. 15 słoików o poj. ok. 200 ml):

10 szklanek (o poj. 250 ml) startego na tarce miąższu z cukinii (bez skóry i pestek)

4 szklanki cebuli (pokrojonej w kostkę)

3 szklanki czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)

4 szklanki cukru

3 czubate łyżki soli

2 czubate łyżki soli ziołowej

625 ml octu 10%

1 łyżka białej gorczycy

1/2 łyżki gałki muszkatołowej

1/2 łyżki czarnego pieprzu

1/2 łyżki kurkumy

 

Wykonanie:

W dużej misce umieszczamy cukinię oraz cebulę, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie odlewamy zgromadzony płyn, dodajemy paprykę, cukier, ocet i przyprawy. Całość mieszamy i przekładamy do garnka z grubym dnem.
Warzywa doprowadzamy do wrzenia, ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy przez ok. 1-1,5 godziny często mieszając. Większość płynu powinna odparować, a warzywa niemal zupełnie rozpaść się.
Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy jeszcze ok. 15 minut (od zagotowania).
Słoiki stawiamy do góry dnem do wystudzenia, potem przenosimy w chłodne miejsce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl