Cytrynowe pajączki na Halloween

 

Za kilka dni Halloween. Jako, że to święto chyba największą frajdę sprawia dzieciom, postanowiłam upiec dla mojej córeczki adekwatne do okazji ciasteczka-pajączki :) Do ich wykonania nie potrzeba wcale specjalnej formy. Wystarczy zwykła okrągła foremka, czy nawet kieliszek oraz sprawne ręce i trochę cierpliwości (wałkowanie nóżek i ich przyklejanie troszkę trwa). Ciasteczka są bardzo smaczne, kruche, ale nie twarde, o przyjemnym, delikatnym, cytrynowym smaku. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, a pieczenie i dekorowanie zostawić na drugi dzień, ponieważ po wyrobieniu ciasta, musi ono pole żakować kilka godzin w lodówce. Oczy pajączków to gotowe, cukrowe ozdóbki, które kupiłam jakiś czas temu i wreszcie nadarzyła się okazja na ich użycie :) Ciasteczka są bardzo smaczne, a dodatkowo wywołują zachwyt i uśmiech na dziecięcej buzi, a to najlepsza rekomendacja :)

Składniki (na ok. 40 sztuk):

Ciasto:

200 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

125 g miękkiego masła (lub margaryny)

100 g cukru

sok i skórka z 1 cytryny (wyparzonej)

2 żółtka (w temperaturze pokojowej)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Do posmarowania ciasteczek (przed pieczeniem):

1 żółtko

1 łyżka mleka

 

Czarny lukier:

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek ciepłej wody

czarny barwnik spożywczy (ilość zależna od pożądanej intensywności koloru)

 

Dodatkowo:

opakowanie "Jadalnych oczu" (np. Wilton)

pisak cukrowy w kolorze czerwonym (np. Oetker)

 

Wykonanie:

Ciasto na ciasteczka:
Masło wraz z cukrem miksujemy na puszystą, jasną masę. Dodajemy do niej sok oraz skórkę startą z cytryny, a także 2 żółtka. Całość mieszamy do połączenia. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie cały czas mieszając masę na wolnych obrotach dodajemy po łyżce mącznej mieszanki do jej wyczerpania. Gdy składniki się połączą ciasto jeszcze chwilkę zagniatamy (powinno być gładkie i nie kleić się do rąk), formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części : 1/4 i 3/4. Większą część wykładamy na wysypany mąką blat i rozwałkowujemy je na grubość ok. 3-4 mm. Za pomocą okrągłej foremki (lub kieliszka) o średnicy ok. 4 cm wykrawamy kółka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując przynajmniej 10-12 cm odstępy. Z mniejszej kulki odrywamy kawałki ciasta o wielkości ziarnka grochu i wałkujemy w dłoniach tworząc długie na ok. 3 cm cienkie walce – to będą nóżki naszych pajączków. Do każdego wyciętego kółka doklejamy po 8 nóżek.
Przed pieczeniem ciasteczka smarujemy żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni (termoobieg) na ok. 12 minut (ciasteczka mają się lekko zezłocić, ponadto trzeba uważać, by nóżki się nie przypaliły). Jeśli nie macie w swoich piekarnikach funkcji termoobiegu ustawcie temperaturę na ok. 190 stopni i pieczcie ciasteczka ok. 10 minut.
Upieczone pajączki studzimy na kratce.

Czarny lukier:
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy do niego na początek ok. 2 łyżek ciepłej wody i mieszamy bardzo dokładnie, by nie było żadnych grudek. W razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę wody. Lukier nie może być rzadki, ale też nie powinien być zbyt gęsty. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy barwnik spożywczy w czarnym kolorze. Mieszamy dokładnie, aby barwnik równomiernie zabarwił nasz lukier.

Możemy przystąpić do dekoracji. Na ciasteczka nakładamy lukier i ostrożnie go rozprowadzamy go po korpusie oraz odnóżach. Najlepiej robić to za pomocą cienkiego pędzelka (takiego do malowania farbami). Zanim lukier zastygnie, nakładamy na każde ciasteczko cukrowe oczka, leciutko dociskamy i odstawiamy. Tak postępujemy do momentu udekorowania wszystkich pająków. A gdy czarny lukier zastygnie, wówczas cukrowym pisakiem wyciskamy uśmiechnięte buźki na każdym ciachu. I gotowe!
Ciasteczka można przechowywać ok. 3-4 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl