Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

 

Jesienna chandra może dopaść absolutnie każdego, a wtedy tylko od nas zależy, czy szybko ją przegonimy, czy też zostanie z nami na dłużej. Zatem jak poprawić swoje samopoczucie? Sposobów jest wiele, jednak obojętnie co wybierzecie, kawałek smakowitego drożdżowego ciasta z wiśniami i chrupiącą, słodką kruszonką pomoże przegonić wszelkie smutki w kąt! Do ciasta użyłam kwaśnych, wydrylowanych, mrożonych wiśni. Choć według mnie niezbyt nadają się do bezpośredniego spożycia (wykręcający w charakterystycznym grymasie usta smak) to z kolei rewelacyjnie sprawdzają się w wypiekach oraz przetworach :) Nie znam absolutnie nikogo, kto nie poczułby się chociaż odrobinkę lepiej po zjedzeniu czegoś tak smacznego. Pełnia szczęścia od pierwszego kawałeczka gwarantowana! :)

Składniki:

400 g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

1 duże jajko (w temperaturze pokojowej)

50 g masła

1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży

50 g cukru

15 g cukru waniliowego

szczypta soli

ok. 250 g wiśni (użyłam mrożonych)

 

Kruszonka:

90 g miękkiego masła

150 g mąki pszennej

70 g cukru

15 g cukru waniliowego

 

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, dodajemy jajko i wlewamy ciepłe mleko. Całość wyrabiamy, a gdy składniki zaczną się łączyć dolewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a masło całkowicie wchłonie. Ciasto drożdżowe posypujemy delikatnie mąką, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie możemy przygotować kruszonkę: masło, mąkę oraz oba cukry umieszczamy w misce i przy użyciu miksera miksujemy do momentu, aż składniki się połączą i zaczną zbijać w grudki. Kruszonka jest gotowa.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę wyrabiamy. Następnie wkładamy je do formy (użyłam kwadratowej o wymiarach 26x26 cm – można użyć większej jednak wtedy ciasto nie będzie tak puszyste i wysokie), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozkładamy wiśnie (jeśli używacie mrożonych tak jak ja, dobrze jest wyjąć je z zamrażarki ok. 1-2 godziny przed pieczeniem, żeby trochę się rozmroziły). Owoce posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut (lub trochę dłużej - kruszonka ciasta powinna być ładnie zezłocona, a ciasto przyrumienione).
Jeszcze ciepłe drożdżowe ciasto smakuje najlepiej :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl