Cukinia curry

 

Sezon na cukinię trwa, a więc dziś prezentuję jak można przetworzyć to pyszne warzywo, aby cieszyć się jego smakiem przez długie miesiące. Przepis na cukinię w zalewie curry śmiało możecie wykorzystać również do ogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam!

Składniki:

Do słoików:

5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych i zielonych (lub tylko zielonych)

gorczyca (1 łyżeczka na słoik)

ziele angielskie (3 ziarenka na słoik)

liść laurowy (2-3 liście na słoik)

pieprz czarny ziarnisty (3-5 ziarenek na słoik)

 

Zalewa:

1 litr wody

1/2 l octu 10%

1,5 szklanki cukru

3 czubate łyżeczki curry

1 czubata łyżeczka kurkumy

2 lekko czubate łyżki soli

 

Wykonanie:

Składniki zalewy zagotowujemy.
Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm.
Do każdego przygotowanego słoika wsypujemy gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz dodajemy liście laurowe. Plastry cukinii układamy w słoikach ciasno, „na stojąco”, a następnie zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 minut od zagotowania.
Następnie słoiki wyjmujemy i stawiamy do góry dnem do czasu całkowitego wystudzenia. Potem przenosimy w chłodne miejsce.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl