Pavlova

 

Pavlova – królowa wszystkich bez. Na zewnątrz chrupka, wewnątrz piankowa i delikatna. Idealny deser na walentynkowy wieczór. U mnie, wersja klasyczna – z bitą śmietaną i truskawkami, ale możecie użyć też innych owoców np. jagód, malin, pokrojonego w cieniutkie plasterki mango. Świetnie sprawdzi się także frużelina :)

Składniki:

6 dużych białek

300 g cukru

1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny)

ok. 500 ml śmietany 30%

dowolne owoce (lub frużelina)

 

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno. Następnie, cały czas ubijając, dodawać po łyżce cukru. Na koniec dodać skrobię i ocet. Zmiksować.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Narysować okrąg o średnicy ok. 21-24 cm (można odrysować od talerza). Wyłożyć na niego masę białkową i uformować kopczyk, wyrównując jego brzegi szpatułką ku górze.
Tak przygotowaną bezę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec przez ok. 1,5 godziny.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na wystudzoną bezę nałożyć ubitą śmietanę, do której nie dodajemy już cukru (ewentualnie łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii). Udekorować owocami.

 

Smacznego!

 

Bezę możemy upiec dzień wcześniej, natomiast bitą śmietanę i owoce wykładamy na ok. godzinę przed planowanym podaniem.

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl