Miętowy torcik z truskawkami i galaretką

 

Niesamowicie orzeźwiający, lekki torcik na biszkoptowym spodzie, z masą jogurtową z dodatkiem świeżej mięty oraz galaretką truskawkową z zatopionymi w niej świeżymi owocami. Żaden deser nie ochłodzi Was tak skutecznie (a przy tym smacznie), jak ten! :D Aby dodatkowo wzmocnić kolor miętowo-jogurtowej warstwy, możecie dodać odrobinkę zielonego barwnika spożywczego. Mój mąż próbując po raz pierwszy tego deseru powiedział: „To tak jakbym jadł ciasto i jednocześnie mył zęby! Jest pyszne!” hi hi :)

Składniki:

Spód:

1/2 paczki okrągłych biszkoptów

 

Miętowa masa jogurtowa:

40 g świeżej mięty (waga wraz z łodyżkami)

800 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) – w temperaturze pokojowej

ok. 100 ml mleka

16 g żelatyny

ok. 3 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

 

Dodatkowo:

ok. 250-300 g truskawek

2 galaretki truskawkowe

kilka listków mięty do dekoracji

 

Wykonanie:

Miętowa masa jogurtowa:
Do garnuszka wlewamy mleko oraz posiekaną miętę. Całość podgrzewamy przez kilka minut (nie doprowadzając do wrzenia).
Gdy mięta puści sok, przecedzamy mleko przez gęste sitko, a miętę dokładnie odciskamy.
W ciepłym mleku rozpuszczamy dokładnie żelatynę.
W misce umieszczamy jogurt i miksujemy go przez kilka minut, aby nabrał puszystości. Nie przerywając miksowania (jedynie zmniejszając obroty miksera) dolewamy powoli miętowe mleko z żelatyną. Gdy całość się połączy dodajemy cukier puder do smaku i znów miksujemy. Jeśli chcecie, aby miętowy kolor był wyrazisty – dodajcie kropelkę barwnika spożywczego.

Na dnie tortownicy (moja o średnicy ok. 25 cm) układamy biszkopty, jeden obok drugiego.
Przykrywamy je miętową masą jogurtową i wyrównujemy powierzchnię.
Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, a w tym czasie myjemy truskawki, odszypułkowujemy i kroimy na połówki.
Truskawki układamy na wierzchu masy jogurtowej. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę truskawkową: galaretki rozpuszczamy w ok. 700 ml gorącej wody. Gdy wystygną, ale wciąż będą płynne, wylewamy je na ułożone wcześniej truskawki.
Torcik wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Przed podaniem warto udekorować wierzch listkami mięty.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl