Tort Confetti

 

Dzień Dziecka? Urodziny? Imieniny? Nie ważne! Każda okazja jest dobra, by przygotować dla naszych Milusińskich tort confetti! Uśmiech na buzi zapewniony :) Ja ten torcik upiekłam na 2-gie urodziny mojej córeczki, a było to… prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej posypki. Możecie także używając barwników spożywczych nadać masie ulubiony kolor Waszych pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam!

Składniki:

Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec takie 3):

100 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej

2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

100 g mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka soku z cytryny

30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek)

 

Cytrynowy krem śmietankowy:

500 g serka mascarpone (schłodzonego)

250 ml śmietany 30% (schłodzonej)

2 czubate łyżki cukru pudru

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

skórka otarta z 1/2 cytryny

 

Wykonanie:

Ciasto:
W misce ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie zmniejszając obroty miksera, ale nie przerywając miksowania, dodajemy kolejno jajka, jedno po drugim. Dolewamy także sok z cytryny. [Jeśli masa się zważy nie przejmujcie się i nie wylewajcie jej, nie ma to bowiem wpływu na końcowy efekt :)] Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie należy wmieszać do reszty składników (najlepiej zrobić to szpatułką bądź rózgą kuchenną). Gdy całość się połączy na sam koniec wsypujemy cukrową posypkę. Mieszamy krótko, w przeciwnym razie posypka zacznie się rozpuszczać i zabarwi ciasto.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20-30 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia ciasta patyczkiem).
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i wyjmujemy blat. Dalej studzimy na kratce.
Tak samo postępujemy przy pieczeniu pozostałych 2 blatów.

Cytrynowy krem śmietankowy:
Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec ubijania dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz skórkę i jeszcze chwileczkę miksujemy (do połączenia).
Gotowym kremem przekładamy poszczególne blaty ciasta. Smarujemy nim także boki i wierzch tortu oraz posypujemy posypką confetti.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl