Kefirowy deser bananowo-truskawkowy

 

Kolejny pomysł na banalnie prosty deserek. Zdrowy, niskokaloryczny i dobry na upały :) Tym razem do jego zrobienia wystarczą jedynie 3 składniki: kefir, dwie truskawkowe galaretki i banany. Można nadać mu ładny i atrakcyjny kształt jeśli płynną masę przelejemy do silikonowych foremek do deserów i pieczenia muffinek.

Składniki (na ok. 6-8 porcji)

0,5 l kefiru (w temperaturze pokojowej)

2 galaretki truskawkowe

2 banany

 

Wykonanie:

Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Kefir wlewamy do blendera, dodajemy banany i miksujemy na gładką masę. Następnie dolewamy zimną galaretkę truskawkową i ponownie miksujemy.
Masę wlewamy do silikonowych foremek (mogą też być szklanki lub pucharki) i wstawiamy do lodówki do stężenia (na ok. 1-2 godziny).
Jeśli używaliście silikonowych foremek, najłatwiej wyjąć deser zanurzając foremkę na ok. 10 sekund w gorącej wodzie.
Gotowe deserki można polać syropem owocowym lub udekorować świeżymi owocami.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl