Brownie jaglane z migdałami i jagodami goji

 

Wszystkich łasuchów zapraszam dziś na zdrową porcję słodkości :) Brownie jaglane z migdałami oraz jagodami goji to doskonała propozycja dla każdego, nie tylko osób na diecie, ale wszystkich tych, którzy pragną odżywiać się zdrowo, nie rezygnując przy tym z przyjemności :) Smak jaglanego brownie przypomina budyń czekoladowy, ale nie jest zbyt słodkie (poziom słodkości jak w gorzkiej czekoladzie). Ma miękką, a przy tym zwartą i sprężystą konsystencję. Jest też bardzo wilgotne. Płatki migdałowe dają fajne chrupnięcie ;) Jagody goji możecie równie dobrze dodać do masy przed upieczeniem. Polecam i zapraszam do wypróbowania :)

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej (szklanka o pojemności 250 ml)

100 g czekolady gorzkiej (użyłam 74%)

1 szklanka cukru (można zastąpić np. ksylitolem)

1-2 łyżki jagód goji

ok. 50 g płatków migdałowych

1/2 szklanki śmietanki UHT 10-12% (można użyć także kremówki)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)

4 czubate łyżki kakao

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki oleju (rzepakowego lub np. z pestek winogron itp.)

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie przelewamy wrząca wodą (pozbywamy się w ten sposób posmaku goryczki). Gotujemy ją ok. 20 minut, a następnie lekko studzimy i blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Śmietanę wlewamy go garnuszka, dodajemy cukier i doprowadzamy całość do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając od czasu do czasu pozwalamy, by czekolada całkowicie się rozpuściła. Masę odstawiamy do ostudzenia (jednak wciąż powinna pozostać płynna).
Pozostałe składniki, czyli płatki migdałowe, jajka, kakao, przesianą mąkę ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej dodajemy do przestudzonej kaszy i mieszamy. Następnie dolewamy płynną masę czekoladową i miksujemy mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Formę (moja o wymiarach ok. 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy namoczonymi wcześniej owocami goji (można posypać nimi ciasto także już po upieczeniu lub dodać je do masy). Brownie pieczemy ok.  50-60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto będzie miało popękaną powierzchnię i będzie sprężyste w dotyku :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl