Zupa szczawiowa

 

Lekko kwaśna i pożywna. Jak dla mnie idealna zupa wiosenna. U nas koniecznie podawana z ugotowanym na twardo jajkiem :) Najlepsza jest oczywiście ta przygotowana z własnoręcznie zebranego szczawiu, a obecnie jest wymarzony czas na zbiory młodych listków :) Dodatkowo po odpowiednim przygotowaniu można zamknąć je w słoiku, by móc delektować się pyszną „szczawiówką” także zimą :)

Składniki (na ok. 6-8 porcji):

1 szklanka szczawiu (ze słoiczka lub 2 duże garście świeżego)

3 średnie marchewki

1 duża pietruszka lub 2 małe

5 średnich ziemniaków

3 listki laurowe

ok. 5 ziarenek ziela angielskiego

1-2 łyżki kwaśnej śmietany (można dać więcej)

1 czubata łyżeczka mąki (pszennej lub ziemniaczanej)

1 łyżka masła

sól

pieprz

 

Dodatkowo:

kilka jajek ugotowanych na twardo (1 na porcję) do podania

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy ok. 1,5-2 litry wody.
Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na półplasterki. Wrzucamy je do garnka wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy.
Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy szczaw (jeśli używamy świeżego wówczas powinien być dokładnie umyty, pozbawiony łodyżek oraz pokrojony na mniejsze kawałki lub zblendowany na gładką masę). Szczaw podsmażamy ok. 3 minuty na małym ogniu cały czas mieszając.
Szczaw dodajemy do wywaru. Doprowadzamy do zagotowania. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną. Dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru i mieszamy. Zahartowaną śmietanę dolewamy powoli do zupy jednocześnie cały czas mieszając. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl