Drożdżowe kieszonki z jabłkami

 

Wyglądem do złudzenia przypominają pierogi :) Są proste do zrobienia, a przy tym bardzo smaczne. Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i aby przyspieszyć wyrób tych bułeczek postanowiłam użyć gotowych, prażonych jabłek ze słoika. Zaoszczędziłam sporo czasu, a efekt zadowolił nie tylko moje podniebienie :) Te urocze drożdżowe kieszonki, po brzegi wypełnione jabłkowym nadzieniem będą idealną przekąską lub drugim śniadaniem nie tylko w pracy czy szkole, ale również podczas weekendowych wypadów za miasto na łono przyrody :D

Składniki (na ok. 20 szt.):

Ciasto drożdżowe:

ok. 400 g mąki pszennej

200 ml mleka

50 g masła (lub margaryny)

1 jajko (w temperaturze pokojowej)

1 op. (7 g) suszonych drożdży lub 25 g świeżych drożdży

50 g cukru

15 g cukru waniliowego

szczypta soli

 

Nadzienie:

ok. 700 g prażonych jabłek (użyłam gotowych ze słoika)

garść rodzynek

 

Do posmarowania bułeczek:

kilka łyżek mleka

 

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy masło (lub margarynę) i podgrzewamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy suche drożdże i dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko. Na koniec wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczonym w nim masłem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego, nie klejącego się do rąk ciasta (w razie potrzeby można dosypać trochę mąki).
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski. Krótko wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy je na dość cienki placek (ok. 0,5 cm grubości) i wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy krążek nakładamy 1-2 łyżki nadzienia (jabłka wymieszane z rodzynkami), brzegi smarujemy mlekiem, a następnie zlepiamy je (jak przy robieniu pierogów). Każdą sklejona kieszonkę, a w zasadzie jej sklejony brzeg nacinamy na głębokość ok. 0,5-1 cm tworząc coś na kształt grzebienia.
Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach (bez termoobiegu) lub w 180 stopniach (z termoobiegiem)  przez ok. 20 minut (do zezłocenia).
Upieczone kieszonki studzimy na kratce. Po całkowitym ostygnięciu bułeczki można polukrować, ale nie jest to konieczne :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Kasia Maszkowska

2016-04-16 19:08

ale smakowicie wyglądają, kiedyś jadłam takie ale to było dawno temu. Pozdrawiam i zapraszam do nas http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/04/muurla-we-bring-good-things-to-your-home.html

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-04-17 00:59

Bardzo dziękuję :) Na pewno zajrzę :) Pozdrawiam serdecznie!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl