Pstrąg z patelni z masłem czosnkowym, surówką z kapusty oraz pieczonymi ziemniaczkami

 

Soczysty, smażony na klarowanym maśle pstrąg z dodatkiem pieczonych ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty – to świetna propozycja obiadowa, nawet dla osób, które za rybą nie przepadają (bardzo prawdopodobne, że zmienią zdanie). Robiąc tą rybkę próbowałam odtworzyć smak pstrąga, którego jedliśmy podczas naszego ostatniego pobytu w górach i myślę, że prawie mi się to udało :) Ryba jest bardzo smaczny, a zapach i smak rozpływającego się masła czosnkowego jest po prostu nieziemski. Do tego aromatyczne, chrupiące ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty – najlepszy zestaw.

Składniki (na 2 porcje):

2 pstrągi (oczyszczone)

1 spora cytryna

mąka

sól

pieprz

ok. 1-2 łyżki sosu sojowego

przyprawa do ryb (opcjonalnie)

masło klarowane (do smażenia)

 

Masło czosnkowe:

ok. 2-3 łyżki masła

2 ząbki czosnku

 

Surówka:

ok. 300 g kiszonej kapusty

1 średnia marchew

1 nieduży por (biała część)

sól

cukier

pieprz

olej

 

Pieczone ziemniaczki:

ok. 6 sporych ziemniaków

przyprawa do ziemniaczków np. Prymat lub pieprz, sól, papryka słodka i ostra, tymianek

olej

 

Wykonanie:

Pieczone ziemniaczki:
Zaczynamy od przygotowania ziemniaków: obieramy i kroimy je na ósemki, polewamy kilkoma kroplami oleju i dobrze go wcieramy, tak aby pokryły się nim wszystkie cząstki. Posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, tymiankiem (proporcje wedle uznania). Możemy też użyć gotowej przyprawy do ziemniaków. Tak przygotowane kartofle kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Surówka z kiszonej kapusty:
Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku, a następnie szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kroimy w cieniutkie plasterki pora i wszystko razem mieszamy dodając olej i doprawiając do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Pstrągi:
Oczyszczone pstrągi myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie ryby solimy i posypujemy pieprzem (w środku i na zewnątrz), skrapiamy sosem sojowym i wcieramy. Możemy doprawić pstrąga przyprawą do ryb. Na koniec delikatnie oprószamy mąką (tylko na zewnątrz) i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca (po 5-10 minut na każdą stronę).

Masło czosnkowe:
Masło umieszczamy w miseczce, dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę lub drobniutko posiekane ząbki czosnku i rozcieramy wszystko na jednolitą masę.

Usmażone pstrągi delikatnie zdejmujemy z patelni i układamy na przygotowanych talerzach. Do środka każdej rybki wkładamy po połowie sporządzonego czosnkowego masełka oraz po ok. 3 plasterki cytryny. Na talerze nakładamy też porcje pieczonych ziemniaczków i surówki.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl