Domowe paprykowe nachosy z serowym dipem

 

Bardzo smaczna, prosta i szybka do zrobienia przekąska, idealna np. na wieczór ze znajomymi :) Duża ilość paprykowych nachosów z jeszcze większą ilością serowego dipu :D Przygotowałam je z 6 placków pomidorowych tortilli. Domowe nachosy to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych kupnych, a może być jeszcze lepiej, jeśli tortille przygotujecie własnoręcznie (przepis na nie jest już na blogu). Do tego aksamitny serowy sos na bazie mleka i topionych serków z dodatkiem parmezanu, który zaostrza smak i sprawia, że dip jest jeszcze bardziej wyrazisty. Całość przyprawiona dodatkowo słodką papryką :) Polecam również dodać do sosu posiekaną w drobną kostkę czerwoną paprykę – będzie jeszcze smaczniej!

Składniki:

6 placków tortilli (u mnie pomidorowe) – możecie użyć większej ilości

6 łyżek oleju/oliwy

1 płaska łyżeczka papryki wędzonej

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

1/4 łyżeczki papryki ostrej

3/4 płaskiej łyżeczki soli

 

Dip serowy:

1 szklanka mleka

5 serków topionych

garść startego parmezanu

1 pełna łyżeczka słodkiej papryki

sól (do smaku)

 

Wykonanie:

Nachosy:
Każdy placek tortilli kroimy na 8 trójkątów.
Przygotowujemy „marynatę” do nachosów: do miseczki wlewamy olej oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Pędzelkiem smarujemy każdy trójkąt z obu stron. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na ok. 5-6 minut (do zezłocenia).

Dip serowy:
Do garnuszka wlewamy mleko. Gdy się zagotuje zmniejszamy płomień i dodajemy serki topione. Często mieszamy. Kiedy serki się roztopią dodajemy parmezan i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli.

Gotowe nachosy maczamy w sosie serowym (najlepszy jest na ciepło) :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl