Jogurtowiec z galaretkami i brzoskwiniami

 

Tym razem zapraszam na jogurtowiec z galaretkami. Smaczny, lekki i kolorowy, z dodatkiem brzoskwiń z puszki. Jest w nim cała masa galaretek, nie tylko tych pokrojonych (w 4 smakach) w masie jogurtowej, ale także galaretki cytrynowej dodanej do jogurtu oraz galaretek brzoskwiniowych wieńczących dzieło ;) Prawdziwy przysmak wszystkich dzieciaczków :) Spód z okrągłych biszkoptów. Pomysł na wykonanie jogurtowca narodził się z… potrzeby wykorzystania dość znacznej ilości jogurtu, którego termin nieubłaganie zbliżał się ku końcowi. A jako, że galaretek zawsze mam pod dostatkiem, padło właśnie na ten pyszny deser. Doskonale sprawdzi się także podczas upałów.

Składniki:

730 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)

4 galaretki w różnych smakach (u mnie żurawinowa, owoce leśne, pomarańczowa i kiwi)

1 galaretka cytrynowa

2 galaretki brzoskwiniowe

ok. 2 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku, ale pamiętajcie, że galaretki już są słodkie :))

8 g żelatyny

5-6 połówek brzoskwiń z puszki

paczka okrągłych biszkoptów

 

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia galaretek: 4 galaretki do masy jogurtowej w wybranych przez nas smakach rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody każda! Dobrze, aby naczynia, w których galaretki będą tężały wyłożyć folią spożywczą. Usprawni to późniejsze wyjmowanie i krojenie.
Gdy nasze galaretki ostygną wkładamy je do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie kroimy je w kostkę.
Galaretkę cytrynową, którą wymieszamy z masą jogurtową rozpuszczamy w 150 ml wody i dodajemy jeszcze 8 g żelatyny. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Jogurt umieszczamy w dużej misce i miksujemy przez chwilę, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy lekko tężejącą galaretkę cytrynową z żelatyną. Miksujemy przez ok. 1 minutę, a następnie dosypujemy cukier puder.  Do masy dodajemy pokrojone galaretki. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki, a następnie wylewamy do tortownicy, której dno uprzednio wyłożyliśmy biszkoptami (moja o średnicy 25 cm). Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (na ok. 2-3 godziny).
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody. Odstawiamy do ostudzenia.
Każdą połówkę brzoskwini kroimy na dość cienkie plasterki, ale nie docinamy do końca. Następnie rozkładamy jak wachlarz. Tak przygotowane owoce układamy na wierzchu naszego torciku. Następnie zalewamy je tężejącą galaretką brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

Smacznego!

Komentarze:

jutrzenka

2017-06-04 09:51

mój Mały galaretożerca ucieszył się bardzo gdy zrobiłam mu taki ala torcik na urodzinki:)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl