Świderki z sosem szpinakowo-serowym

 

Dziś pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron świderki podany z obłędnym, gęstym i kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki, topionych serków oraz szpinaku. Nie należy on do najlżejszych i niskokalorycznych, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż 30 minut :) W przepisie możecie zastąpić makaron świderki np. makaronem penne, a parmezan – żółtym serem.

Składniki (na 4-5 porcji):

ok. 400-450 g makaronu świderki

450 g szpinaku (użyłam mrożonego, w liściach)

 100 ml śmietany 30%

2 serki topione (po 100 g każdy)

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy/oleju

ok. 2 łyżek startego parmezanu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej/oliwę. Wrzucamy szpinak. Często mieszamy, doprowadzając do jego rozmrożenia. Gdy szpinak odparuje dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
W międzyczasie do garnuszka wlewamy śmietankę i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień do minimum i dodajemy pokrojone na mniejsze części topione serki. Mieszamy dość często, póki serki się nie roztopią i nie powstanie płynna, gęsta masa.
Do szpinaku dodajemy masę serowo-śmietanową, dorzucamy starty parmezan i dokładnie ze sobą mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotowy sos nakładamy na porcje makaronu i podajemy :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl