Święta już za kilka dni. Jeśli jeszcze nie jesteście ostatecznie zdecydowani na to jaką babkę upiec w tym roku – spieszę z pomocą i przedstawiam: kolorową babkę z dodatkiem kisieli oraz kakao :) Jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również bardzo smaczna, pachnie owocowo i pięknie wygląda. Do zrobienia mojej babki użyłam 3 kisieli w różnych smakach (truskawkowym, pomarańczowym i cytrynowym), a dodatkowo do każdej część masy dodałam odrobinę barwnika spożywczego, by kolory były bardziej intensywne. Babka kisielowa z pewnością ucieszy oczy i podniebienia małych i dużych łasuchów :)
Składniki:
260 g mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
5 dużych jajek (żółtka i białka osobno) w temperaturze pokojowej
125 ml oleju
230 g cukru
30 g cukru waniliowego
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
30 g kisielu truskawkowego (bez cukru)
30 g kisielu pomarańczowego (bez cukru)
30 g kisielu cytrynowego (bez cukru)
1 czubata łyżka kakao
cukier puder (do oprószenia) - opcjonalnie
barwniki spożywcze
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez ok. 3-4 minuty. Następnie zaczynamy dodawać żółtka (jedno po drugim). Po każdym dodaniu ucieramy przez ok. 10 sekund na niskich obrotach (do połączenia).
W dalszej kolejności dodajemy olej i ocet i krótko mieszamy.
Wsypujemy mąkę i miksujemy tylko do połączenia składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy ją razem z ciastem.
Ciasto dzielimy na 4 w miarę równe części. Do 3 z nich dodajemy proszek kisielowy w danym smaku, a do 4 części dodajemy kakao. Wszystkie masy mieszamy bardzo dokładnie. Dla wzmocnienia kolorów mas z dodatkiem kisielu można dodać odrobinkę barwnika spożywczego.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Masy wlewamy do formy zaczynając od masy czerwonej, następnie wylewamy żółtą, pomarańczową i na końcu kakaową.
Babkę pieczemy w 180 stopniach (funkcja góra-dół) na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto pozostawiamy przez ok. 10-15 minut w formie po czym je wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Potem dekorujemy wedle uznania (ja oprószyłam tylko cukrem pudrem).
Smacznego!