Ciasto "Tajemniczy Ogród"

 

Kiedy zobaczyłam to ciasto na blogu „Tradycyjna kuchnia Kasi” od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Zachwyciło mnie swoim wyglądem, ilością warstw i przede wszystkim kolorystyką :) Bardzo lubię ciasta przekładane, ponieważ są nie tylko smaczne, ale też zawsze pięknie prezentują się na stole. Nie da się ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam, że w tym rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy (jabłkowa i serowa), do których zrobienia używane są galaretki nie nasączą odpowiednio biszkoptów, ponieważ po zastygnięciu nie będą już „oddawać” wystarczającej wilgoci. Zmniejszyłam też ilość wody dodawanej do prażenia jabłek, a homogenizowany serek waniliowy zastąpiłam bananowym (taki miałam akurat pod ręką). Ciasto jest smaczne, bardzo efektowne i wysokie (moje miało 9 cm i trochę wystawało ponad formę). Może upieczecie „Tajemniczy Ogród” na Wielkanoc? :)

Składniki:

Biszkopt jasny:

6 jajek (w temperaturze pokojowej)

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

8 łyżek oleju

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

 

Biszkopt ciemny:

3 jajka (w temperaturze pokojowej)

1/2 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki pszennej

4 łyżki oleju

1 1/2 lekko czubatej łyżki kakao

1/2 łyżki proszku do pieczenia

1/2 łyżki octu

 

Mus jabłkowy:

1 kg jabłek (waga przed obraniem; nie przekraczajcie jej, lepiej już dać mniej)

1/4 szklanki wody

2 opakowania galaretki zielonej (użyłam o smaku kiwi)

 

Masa serowa:

300g serka homogenizowanego bananowego (lub waniliowego)

2 opakowania galaretki żółtej (dałam cytrynowe)

 

Poncz (lub słaba, osłodzona herbata):

ok. 3/4 szklanki ciepłej wody

2-3 łyżki soku z cytryny

cukier (do smaku)

 

Polewa:

2 spore łyżki masła

3 łyżki wody

3 łyżki cukru

3 pełne łyżki kakao

kakaowa posypka (do dekoracji)

 

Wykonanie:

Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier (partiami), żółtka (jedno po drugim), olej, a na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ocet.
Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) formę o wymiarach 24x24 cm (lub 26x26 cm).
Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty.

Biszkopt ciemny:
Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka, olej, przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) również o wymiarach 24x24cm (lub 26x26 cm).  Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Poncz:
Ciepłą wodę mieszamy z sokiem cytrynowym oraz dodajemy cukier (do smaku). Mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru.

Mus jabłkowy:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do garnka, dolewamy wodę i prażymy ok. 10 minut często mieszając.
Gorący mus zdejmujemy z ognia i wsypujemy zielone galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Na dno formy, w której pieczone były biszkopty kładziemy jeden blat biszkoptu jasnego i nasączamy go kilkoma łyżkami ponczu. Następnie wykładamy gęsty, tężejący mus jabłkowy, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy ciemnym biszkoptem. Lekko dociskamy.

Masa serowa:
Żółte galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy.
Zimny, homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką.
Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu, który nasączamy kilkoma łyżkami pozostałego ponczu.

Polewa:
Masło, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta.
Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl