Jedno z bardziej popularnych dań kuchni polskiej. Bardzo dobre i sycące, najlepiej smakuje zwłaszcza w jesienno-zimowe dni. Głównym składnikiem jest oczywiście fasola, (najczęściej używa się odmiany „Piękny Jaś”, choć nie tylko) duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy oraz cebuli, doprawiona majerankiem. Ja dodatkowo dodaję jeszcze podsmażone pieczarki, a całość doprawiam przyprawą do dań z fasoli. Taką właśnie wersję fasolki po bretońsku przygotowuje się w moim rodzinnym domu i taka smakuje mi najbardziej :) Przygotowuje się ją bardzo prosto, ale ze względu na namaczanie, a potem dość długie gotowanie fasoli, nie jest to potrawa najszybsza. Jednak smak wynagradza wszystko :) Z podanych składników uzyskamy całkiem pokaźna porcję, która w zależności od apetytu, wystarczy na kilka dni. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
1 kg fasoli „Piękny Jaś”
500 g pieczarek
ok. 400 g kiełbasy (dowolnej, Waszej ulubionej)
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 czubata łyżka majeranku
1-2 łyżki przyprawy do dań z fasoli
pieprz
sól
Wykonanie:
Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do miski, zalewamy wodą (powinna być całkowicie zakryta + ok. 5-6 cm powyżej poziomu fasolki) i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia fasolę wraz z wodą, w której się moczyła wlewamy do garnka. Dolewamy jeszcze ok. 1-1,5 l wody (lub więcej, tak, aby przykryć fasolkę i zostawić kilka centymetrów wody nad nią) i gotujemy do miękkości (uzupełniając wodę w razie potrzeby).
Kiełbasę kroimy na pół-plasterki, cebulę w piórka (lub kostkę) i smażymy razem na patelni.
Pieczarki oczyszczamy, kromy na plastry i również smażymy.
Podsmażone składniki dodajemy do fasoli. Całość mieszamy ze sobą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do dań z fasoli. Gotujemy jeszcze parę minut.
Jeśli końcowe danie ma według Was zbyt rzadką konsystencję, można ewentualnie zagęścić je dodając ok. 1-2 łyżki mąki (najpierw należy rozrobić ją z kilkoma łyżkami zimnej wody, dolać trochę sosu z fasoli, a następnie wlać do reszty i wymieszać). Gotować jeszcze kilka minut i już można zajadać :)
Smacznego!