Placek po węgiersku

 

Jedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża :) Praktycznie za każdym razem, gdy będąc gdzieś na wakacjach idziemy na obiad, a w menu jest „placek po węgiersku” zawsze musi go zamówić, a potem i tak słyszę, że ten który robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy wypróbowanie przepisu i sprawdzenie smaku na własnym podniebieniu :) Placek po węgiersku to po prostu chrupiący placek ziemniaczany (w wersji maxi) polany gulaszem, zazwyczaj podawany z kleksem z kwaśnej śmietany. Obiad bardzo pożywny, smaczny, może nie najlżejszy, ale zimową porą wręcz doskonały. Znakomicie syci i rozgrzewa :) Kiedy kilka lat temu chcąc zrobić go po raz pierwszy, szukałam przepisu idealnego na mięsny sosik, z pomocą przyszedł mi blog „W mojej kuchni. Gotuj z Aleex”. Przepis, który tam znalazłam zawierający prócz mięsa jeszcze pieczarki oraz cebulę i paprykę okazał się być strzałem w 10-tkę. Bardzo przypadł nam do gustu i od tej pory za każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy” coś od siebie). Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić placków po węgiersku w domu to gorąco Was do tego zachęcam :)

Składniki (na ok. 6 porcji):

Placki (ok. 5-6 sztuk):

1 kg ziemniaków (może być troszkę więcej)

2 cebule

1 duże jajko

ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej

sól

pieprz

 

Sos/gulasz do placków:

700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka)

1-2 cebule

1 czerwona papryka

600 g pieczarek

3 ząbki czosnku

ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego

olej/oliwa

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki

1-2 łyżki sosu sojowego

pieprz

sól

 

Dodatkowo:

kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany

papryka słodka

 

Wykonanie:

Sos do placków:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (może być większa lub mniejsza, jak wolicie).
Na patelni rozgrzewamy olej (lub oliwę) i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony.
Na tym samym tłuszczu, na którym smażyliśmy mięso, podsmażamy posiekaną cebulę.
Do garnka wkładamy mięso oraz cebulkę i zalewamy wodą (ma jej być tyle, aby przykryła mięso i zostały jeszcze ok. 2 cm ponad). Dodajemy ponadto przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, trochę soli i pieprzu (potem będzie można jeszcze doprawić). Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie.
W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę.
Gulasz powinien gotować się w sumie ok. 2 godzin. Po tym czasie trzeba go trochę zagęścić mąką (ok. 2 łyżki mąki należy dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać; na koniec wlać do reszty gulaszu mieszając, by nie utworzyły się grudki, a całość dobrze się połączyła).
Na dosłownie 10 minut przed końcem gotowania dodajemy do sosu pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną chwilkę na oliwie czerwoną paprykę. Następnie nie pozostaje nam nic innego, jak doprawić sos do smaku solą i pieprzem.
 

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebule obieramy, myjemy i ścieramy na tarce (można je także przepuścić przez szatkownicę, co przyspieszy pracę). Starte ziemniaki umieszczamy na gęstym sicie nad miską, aby odsączyć je z nadmiaru soków. Na dole naczynia zbierze się (prócz płynu) biała zawiesina, czyli skrobia ziemniaczana, którą po odlaniu dodajemy do ziemniaków. Do ziemniaczanej masy dodajemy jeszcze jajko oraz mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Placki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (ja smażyłam je na patelni o średnicy ok. 20 cm), nakładając mniej więcej 1 cm masy.

Na dużym talerzu układamy usmażony placek ziemniaczany, połowę polewamy gulaszem (ilość wedle uznania), składamy go na pół. Wierzch ozdabiamy kleksem gęstej, kwaśnej śmietany i oprószamy szczyptą słodkiej papryki. Podajemy od razu.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl