Faworki, czyli chrust

 

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, a ja nie wyobrażam sobie tego dnia bez faworków. Ośmielę się nawet napisać, że wolę je od pączków [sic!]. Te chrupkie ciastka o słodkawym smaku w kształcie złożonej kokardki, smażone (najlepiej na smalcu) i posypywane cukrem pudrem możecie także przygotować na ostatki. Zostało mało czasu na objadanie się tymi pysznościami, także do roboty! Aha… i od razu radzę zrobić podwójną porcję :)

Składniki:

20 dag mąki pszennej

3-4 łyżki gęstej śmietany np. 18%

3 żółtka

sól

1 łyżka spirytusu

50 dag smalcu

cukier puder

 

Wykonanie:

Mąką zmieszać ze śmietaną, dodać żółtka, szczyptę soli i spirytus. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić na jednolitą, gładką masę.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, następnie złożyć je na 3-4 części i znów rozwałkować (można także dodatkowo uderzać wałkiem w ciasto). Tą czynność powtórzyć kilkukrotnie. Ma to na celu zmiażdżenie siatki glutenowej, dzięki czemu faworki będą bardzo kruche i napowietrzone.
Tak przygotowane ciasto wałkować, najlepiej partiami, na cienkie placki. Następnie kroić radełkiem (lub nożem) na paski o wymiarach ok. 3x15 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż po środku i przewinąć jeden z końców ciasta przez otwór.
Faworki smażyć na roztopionym i dobrze rozgrzanym smalcu z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć i osączyć na ręczniku papierowym.
Ułożyć na półmisku w piramidkę, każdą warstwę uprzednio posypując cukrem pudrem.

Smacznego!

Komentarze:

Hana

2016-02-04 10:02

Doskonały przepis! Faworki kruchutkie takie jak lubię.

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-02-04 16:39

Dziękuję :)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl