Zupa ogórkowa

 

Jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa (zaraz obok pomidorowej) :) Bardzo lubię ją do dziś, podobnie jak reszta rodzinki. Kiedyś gotowałam ją tak jak moja mama, czyli wrzucając włoszczyznę w całości. Jednak od kilku lat ścieram warzywa na tarce. Ma to dwie zalety: zupa znika w całości, a poza tym sama w sobie po prostu smakuje lepiej :) Jest też bardziej gęsta i treściwa. Ogórkowa oczywiście musi być kwaśna. Wiele zależy od ogórków jakich użyjemy (ja zazwyczaj korzystam z własnoręcznie ukiszonych). Jeśli zdarzy się tak, że tego „kwasu” jest za mało, to dolewam do wywaru sok z kiszonych ogórków, a zawsze przed ich dodaniem podsmażam je kilka minut na patelni (ich smak staje się przez to jeszcze bardziej wyrazisty). Doprawić z kolei lubię sosem sojowym :) Jak więc widzicie na załączonym obrazku każdy ma swój patent na zupę ogórkową. Ile ludzi tyle sposobów. Jestem bardzo ciekawa, jak gotujecie swoją :)

Składniki:

ok. 2,5-3 l wody

ok. 700 g kiszonych ogórków (może być troszkę więcej)

4-5 średnich marchewek

2 średnie pietruszki

1/2 małego selera

7-9 średnich ziemniaków

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego

ok. 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

1 łyżka masła

koperek

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Marchew, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody, dodajemy liście laurowe oraz ziela angielskie, dorzucamy starte warzywa i gotujemy aż będą prawie miękkie.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
W tym czasie kiszone ogórki ścieramy na tarce (o dużych oczkach), a potem podsmażamy je na patelni z dodatkiem łyżki masła przez kilka minut (dzięki temu podkreślimy i wydobędziemy jeszcze bardziej ich kwaśny smak).
Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy ogórki kiszone, całość mieszamy  i chwilę jeszcze gotujemy.
Do śmietany, cały czas mieszając, wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, aby się zahartowała, a następnie wlewamy ją do zupy.
Zupę ogórkową pod koniec doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i sosem sojowym. Jeśli smak nie jest wystarczająco kwaskowy można dolać soku z ogórków :)
Na sam koniec do zupy dodajemy posiekany koperek, można też posypać nim porcję zupy już na talerzu.

 

Smacznego!

Komentarze:

Dominika Robaszkiewicz

2016-02-16 22:39

uwielbiam zupy - Twoja nie dość, że prezentuje się smakowicie to jeszcze jest podana w przecudnej urody miseczce

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-02-16 23:16

Bardzo dziękuję :) Bulionówka jest z Ceramiki Tułowice, wzór łowicki :) Polecam!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl