Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym

 

Jako, że za kilka dni Walentynki dziś zapraszam na przepyszne, puszyste drożdżówki z budyniem :) Ale nie takie zwykłe, ponieważ specjalnie na tą okazję uformowałam je na kształt serduszek :) Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki, jak zrobić to krok po kroku, znajdziecie nie tylko w opisie wykonania, ale również w galerii zdjęć przepisu. Nie zastanawiajcie się dłużej nad ich zrobieniem. Wasze „Drugie Połówki” na pewno ucieszą się, gdy uraczycie ich taką drożdżówką i gorącą kawą np. podczas walentynkowego śniadania :)

Składniki (na 10 sztuk):

500 g mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

4 lekko czubate łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

100 g stopionego masła

1/2 szklanki ciepłego mleka

2 jajka (w temperaturze pokojowej)

1 żółtko (w temperaturze pokojowej)

szczypta soli

 

Nadzienie:

2 budynie truskawkowe (może być też budyń malinowy)

700 ml mleka

 

Dodatkowo:

1 jajko

1 łyżka mleka

cukier perłowy (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski.
Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru (odejmując ją od 4 łyżek cukru, które są w przepisie) oraz 1 czubatą łyżkę mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15 minut).
Gdy drożdże wyrosną wlewamy je do mąki, dodajemy stopione (jeszcze ciepłe masło), cukry, jajka, żółtko i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
W międzyczasie przygotowujemy budyń. Z 700 ml mleka odlewamy ok. 3/4 szklanki, a resztę zagotowujemy. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku dodając tyle cukru, ile jest podane na opakowaniu (ja miałam akurat budynie zawierające cukier). Dalej przygotowujemy budyń według wskazówek na opakowaniu. Gdy masa jest już gotowa odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia.
Kiedy nasze ciasto powiększy swoją objętość przekładamy je na blat i chwilkę wyrabiamy. Formujemy dość gruby wałek i kroimy go na 10 w miarę równych części. Z każdej części robimy kulkę i lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ją na placek (grubości ok. 0,5 cm). Nakładamy na środek 1 dużą łyżkę zimnego budyniu i rozsmarowujemy (najłatwiej promieniście: od środka ku krańcom ciasta). Następnie ciasto zwijamy jak naleśnik, składamy go na pół i nacinamy zostawiając ok. 2 cm nie przeciętej części (w galerii przepisu znajdziecie zdjęcia jak to zrobić robić krok po kroku). Dalej wywijamy na boki rozcięte części nadając ciastu kształt serca. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Drożdżówki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując dość spore odstępy, ponieważ drożdżówki bardzo urosną. Ostawiamy je w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 15 minut.
Po tym czasie każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można też posypać bułeczki cukrem perlistym, ale nie jest to konieczne.
Drożdżówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min.
Studzimy na kratce. Wspaniale smakują jeszcze lekko ciepłe :)

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl