Jaglane Rafaello

 

Nazwą od razu zdradziłam Wam z czego wykonane są te kokosowe kuleczki, a pewnie nikt by się tego nie domyślił :) Brak elementu zaskoczenia. Trudno ;) Głównym ich składnikiem jest oczywiście bardzo wartościowa kasza jaglana (nazywana „królową wszystkich kasz”) gotowana w mleku kokosowym, następnie zmiksowana z wiórkami kokosowymi, kokosowym olejem, ekstraktem waniliowym, dosłodzona syropem klonowym i nadziana migdałem (jak w oryginalnych kuleczkach Rafaello). Jest to pyszna i zdrowa przekąska, po którą możemy sięgać za każdym razem, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Smak kuleczek oczywiście nie jest identyczny, choć przyznam, że bardzo podobny :) Na pewno jest to dobra alternatywa dla osób będących na diecie lub po prostu chcących odżywiać się zdrowo, a lubiących wszelkie słodkości i nie potrafiących z nich zrezygnować :) To także idealny deser dla tych, którzy muszą wykluczyć ze swojej diety gluten, jajka, czy laktozę. Przepis na kuleczki jaglane znalazłam na blogu makelifeeasier.pl i odrobinkę go zmodyfikowałam. Pominęłam całkowicie dodatek mąki kokosowej/jaglanej z obawy, że wyjdą zbyt suche. Zwiększyłam też ilość syropu klonowego, gdyż deser według mnie nie był słodki. Kulki można przechowywać w lodówce do 3 dni. Polecam ich wypróbowanie!

Składniki (na ok. 25 szt.):

150 g suchej kaszy jaglanej

1 puszka mleka kokosowego

70 g wiórek kokosowych

ok. 5 łyżek syropu klonowego (można dać mniej lub więcej – do smaku) ew. płynnego miodu o neutralnym smaku (np. akacjowego)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 łyżka oleju kokosowego

ok. 25 sztuk migdałów (bez skórki)

Wiórki kokosowe do obtoczenia kulek

 

Wykonanie:

Zaczynamy od wsypania kaszy jaglanej na sitko o drobniutkich oczkach. Opłukujemy ją pod zimną, bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzącą. Pozwoli to na pozbycie się z kaszy gorzkiego posmaku.
Do garnka wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy je. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut bardzo często mieszając, by kasza nie przywierała do dna garnka.
Po upływie wyznaczonego czasu garnek zdejmujemy z ognia i przykrywamy go pokrywką. Odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie kasza całkowicie wchłonie mleko i stanie się miękka.
Do jeszcze lekko ciepłej kaszy jaglanej dodajemy wiórki kokosowe, ekstrakt z wanilii, olej kokosowy oraz syrop klonowy. Całość miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Na tym etapie warto spróbować, czy masa jest dla nas odpowiednio słodka. Wówczas zawsze można jeszcze dolać odrobinę syropu :)
Ze zmiksowanej masy jaglanej formujemy w dłoniach kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (można też zrobić troszkę mniejsze). Nadziewamy je migdałem.
Na koniec kuleczki obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych i wstawiamy do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę.
W lodówce jaglane Rafaello przechowujemy do 3 dni.

 

Smacznego!

Komentarze:

Di gotuje

2016-02-07 09:10

Fajna propozycja!

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-02-07 11:41

Dziękuję :) A do tego pyszna! Sama byłam pozytywnie zaskoczona smakiem tych kuleczek. I nie tylko ja ;)

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl