Pączki

 

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi pączków? Nikt? :) Myślę, że wszyscy je lubimy mniej lub bardziej, ale taka jest tradycja, że w Tłusty Czwartek po prostu nie wypada nie zjeść choć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować dla domowników ten pyszny, tradycyjny smakołyk. Przekonacie się sami, że takie własnoręcznie zrobione pączki zupełnie nie odbiegają od tych, które kupujemy w cukierni, a efekt może wręcz przerosnąć Wasze oczekiwania. Z przepisu, który dziś Wam prezentuję przygotowuję corocznie pączki od… nawet nie pamiętam już ilu lat :) Jest to mój ulubiony i sprawdzony przepis, pączki zawsze mi się z niego udają, są cudownie puszyste i fantastycznie smakują. Czasem zamiast dżemu nadziewam je też budyniem (tak dla odmiany). Z przepisu wychodzi ok. 10-11 sztuk.

Składniki (na 10-11 sztuk):

ok. 300 g przesianej mąki pszennej

4 żółtka (z dużych jajek) - w temperaturze pokojowej

40 g świeżych drożdży

100 g roztopionego masła

1/3 szklanki cukru

1 płaska łyżka cukru waniliowego

1/2 szklanki ciepłego mleka

1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau)

szczypta soli

 

Lukier:

ok. 3/4 szklanki cukru pudru

kilka łyżek wody

 

Dodatkowo:

dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków

smalec lub olej do smażenia

 

Wykonanie:

Do miseczki wkładamy drożdże, zalewamy je ciepłym mlekiem i rozrabiamy. Następnie dodajemy łyżkę mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru – bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by nie było grudek. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut (lub trochę dłużej).
Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera).
Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż lekko ciepłe masło. Dalej wyrabiamy ciasto, aby wchłonęło cały tłuszcz. Powinno być miękkie i bardzo sprężyste. Miskę, w której ciasto będzie wyrastać posypujemy odrobiną mąki i umieszczamy je w niej. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto na pączki wyrośnie przekładamy je na blat oprószony mąką. Chwilkę wyrabiamy, a następnie odrywając po kawałku formujemy kulki o wielkości kurzego jaja. Odkładamy je na blat zachowując kilkucentymetrowe odstępny i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. 15-20 minut, by trochę podrosły.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy nabierze już odpowiedniej temperatury wkładamy pączki (ja smażyłam pojedynczo)  i smażymy na brązowy kolor z obu stron.
Usmażone pączki przekładamy na duży talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.
Lekko przestudzone pączki nadziewamy dżemem lub konfiturą używając szprycy z długą, dość cienką końcówką (tylką). Na koniec maczamy je w przygotowanym lukrze (powinien być dość rzadki).
Pączki układamy na paterze i już możemy rozkoszować się ich smakiem :)

 

Smacznego!

Komentarze:

w kuchni na deser

2016-01-28 18:13

Wyglądają przepysznie pączusie i lekko i puszyscie, takiego z przyjemnoscią spróbować :)

odpowiedz

Mycookbook.pl

2016-01-28 19:25

Takie właśnie są: lekkie i puszyste, a do tego tak delikatne, że rozpływają się w ustach :) Bardzo dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam!

odpowiedz

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl