Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami

 

Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :)

Składniki (na ok. 6-8 porcji):

ok. 1 kg karkówki

1 łyżka czosnku granulowanego

1 czubata łyżeczka suszonego majeranku

sól

pieprz

olej (do smażenia)

2-3 łyżki mąki

ok. 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Kluseczki kładzione:

400 g mąki pszennej

2 jajka

1/2-3/4 szklanki wody

1/2 płaskiej łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm.
Kawałki karkówki posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem i majerankiem. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1-2 godziny , a najlepiej na całą noc, aby przeszła przyprawami.
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy partiami plastry karkówki. Obsmażamy z każdej strony po ok. 2-3 minuty (do lekkiego zbrązowienia). Następnie mięso przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso.
Karkówkę dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Może to potrwać ok. 1,5-2 godziny.
Pod koniec wyjmujemy plastry karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy kilka łyżek gorącego sosu, znów mieszamy całość, aby nie było grudek. Mączną mieszankę dolewamy do sosu, w którym dusiła się karkówka. Mieszamy do czasu zgęstnienia. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ponownie wkładamy mięso, mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy i zestawiamy z ognia.
W międzyczasie przygotowujemy glazurowane marchewki. Przepis znajdziecie tu:
http://www.mycookbook.pl/article/171/glazurowane-marchewki

Teraz zabieramy się za przygotowanie kluseczek kładzionych.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy. W trakcie dodajemy 1/2-3/4 szklanki wody, tak aby powstało niezbyt zwarte, jednolite ciasto.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Łyżką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na wrzątek. Gdy kluseczki wypłyną, gotujemy jeszcze przez chwilę. Za pomocą łyżki cedzakowej kluski wyławiamy i odkładamy na talerz. [Jeśli macie tarkę do robienia klusek, to jak najbardziej możecie jej użyć – ja tak zrobiłam :)].

Ugotowane marchewki przekładamy na talerze, polewamy powstałym sosem i posypujemy posiekaną natką. Dokładamy po kawałku karkówki oraz kluski, które polewamy sosem z duszenia mięsa.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl