Francuskie kwadraciki z budyniem i brzoskwiniami

 

Prosty, pyszny i szybki przepis na słodkie kwadraciki z ciasta francuskiego z waniliowym budyniem i brzoskwiniami z puszki. Takie „bułeczki” pamiętam jeszcze z czasów szkolnych, kiedy były sprzedawane w piekarni nieopodal mojego domu (często kupowałam je na drugie śniadanie) :) W pamięci utkwił mi ich fantastyczny zapach, delikatność i kruchość łamiących się podczas jedzenia listków ciasta francuskiego, a do tego pyszne, budyniowe nadzienie zwieńczone dodatkiem soczystej połówki brzoskwini… Już długo nosiłam się z zamiarem ich zrobienia i w końcu nadarzyła się okazja: niespodziewany gość i brak czegoś słodkiego do kawy :) W niecałą godzinkę miałam 7 pysznych, francuskich ciastek. Bardzo polecam Wam ich spróbowanie. Są bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :)

Składniki (na 7-8 kwadracików):

1 op. ciasta francuskiego (moje ważyło 375 g)

1 op. budyniu waniliowego

7-8 połówek brzoskwiń z puszki

350 ml mleka

1-2 łyżki cukru

1 jajko

 

Wykonanie:

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając mniej mleka (350 ml). Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Dzielimy je na 8 w miarę równych kwadratów o boku 8-10 cm. Resztę pozostałego ciasta (oraz ósmy kwadracik) kroimy na paski o szerokości 1-1,5 cm. Jeśli Wasze kwadraciki będą troszkę mniejsze, z przepisu może wyjść 8 kwadracików. Zanim więc ósmy kwadracik podzielicie na paski – sprawdźcie, czy nie wystarczy Wam skrawków pozostałego ciasta do zrobienia rantów.
Siedem kwadratów kładziemy w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Paski z ciasta francuskiego układamy na kwadracikach tworząc rant (po 4 paski na jeden kwadracik).
Na każdy kwadrat nakładamy po mniej więcej 2 łyżki budyniu, lekko go rozsmarowując. Na budyń kładziemy połówki brzoskwiń (osączonych z syropu) lekko wciskając je w masę. Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Kwadraciki pieczemy w temperaturze ok. 210-220 stopni w termoobiegu przez ok. 17 minut (ranty ciasta francuskiego powinny wyraźnie zbrązowieć).
Upieczone kwadraciki przekładamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Wspaniale smakują jeszcze lekko ciepłe.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl