Cytrynowiec z ananasem

 

Wiem, że po świętach jesteście objedzeni różnymi słodkimi pysznościami, ale być może skusicie się na pysznego cytrynowca z dużą ilością ananasa i upieczecie go np. na Sylwestra i Nowy Rok? :) Ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do zrobienia: biszkopt przełożony masą budyniowo-cytrynową z kawałkami ananasa z puszki. Bardzo lekkie, orzeźwiające… trudno poprzestać na tylko jednym kawałku :) Dodatkowych walorów smakowych dodaje posypka z wiórków kokosowych (jeśli nie lubicie kokosa możecie zastąpić go np. płatkami migdałowymi). Przepis na to ciasto mam od mojej mamy. Cała nasza rodzina wprost za nim przepada :)

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek (w temperaturze pokojowej)

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa budyniowa:

3 puszki ananasów (najlepiej już pokrojonych)

3 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)

250 g masła roślinnego (lub masła)

2 galaretki cytrynowe

7 czubatych łyżek cukru

 

Dodatkowo:

ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Biszkopt:
Jajka wbijamy do dużej miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na bardzo puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją do masy jajecznej i delikatnie mieszamy (najlepiej rózgą kuchenną lub drewnianą łyżką).
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (można wyłożyć tylko samo dno). Ja piekłam ciasto w kwadratowej formie o wymiarach 26x26 cm. Biszkopt pieczemy przez ok. 30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.
Po u pieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na pół (wzdłuż).

Masa budyniowa:
Ananasy odsączamy z syropu. Uzyskany syrop dopełniamy wodą, aby uzyskać w sumie 1,5 litra płynu. Budynie rozpuszczamy w 2 szklankach powstałego soku. Resztę płynu wlewamy do rondelka, dodajemy masło i zagotowujemy, wlewamy rozprowadzone budynie. Cały czas mieszając czekamy, aż masa zgęstnieje, zagotowujemy ją i odstawiamy z ognia. Dodajemy cukier oraz galaretki cytrynowe i dokładnie mieszamy. Do wciąż gorącej masy dodajemy ananasy (jeśli używacie ananasów w plastrach musicie je najpierw pokroić) i ponownie mieszamy.

Połowę masy wykładamy na dolną część biszkoptu i równo rozprowadzamy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a na wierzch nakładamy pozostałą część masy i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi (lub płatkami migdałowymi). Ciasto odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki.

 

Smacznego!

Komentarze:

Wystaw komentarz

Powiadom mnie o nowym przepisie


przepisy kulinarne

Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl